Zeventien Nederlanders aan de start van de 100e Tour de France

Nu de selecties voor de honderdste editie van de Tour de France van de Nederlandse ploegen Team Blanco Pro Cycling, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano bekend zijn, kan het aantal landgenoten worden geteld. Team Blanco start met kopman Bauke Mollema, klimmers Robert Gesink en Laurens ten Dam, hardrijder Lars Boom, wegkapitein Bram Tankink en knecht Tom Leezer. Het team zal volledig in dienst rijden van kopman Mollema, die een gooi naar het geel zal gaan wagen. De Groninger kan ook op steun rekenen van de Noorse klimmer Lars Petter Nordhaug, Sep Vanmarcke en Maarten Wynants.

Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra, klimgeiten Wout Poels en Johnny Hoogerland en de gebroeders Boy en Danny van Poppel zijn de vijf Nederlanders die zijn geselecteerd in het team van Vacansoleil-DCM. De gebroeders van Poppel zullen veelal in dienst van de kopmannen rijden. Vacansoleil-DCM gokt met Poels en Hoogerland op bergsucces, heeft met de Belg Kris Boeckmans een rappe sprinter en hoopt met de Belg Thomas de Gendt en Spanjaard Juan Antonia Flecha dagsuccessen te behalen.
Net als Vacansoleil, laat ook Argos-Shimano het algemeen klassement links liggen. Waar Vacansoleil op meerdere paarden wedt, heeft Argos een volledig team rondom spurters Marcel Kittel (vlakke etappes) en John Degenkolb (aankomsten bergop) gebouwd. De Duitse hardrijders kunnen rekenen op een sprinttrein met daarin hun landgenoten Simon Geschke en Johannes Fröhlinger en de Nederlanders Tom Veelers, Koen de Kort, Albert Timmer en Tom Dumoulin.
Naast de drie Nederlandse teams zien we bij Omega Pharma-Quick Step Niki Terpstra als zeventiende Nederlander aan de start verschijnen.