Voorbeschouwing Vuelta 2015

Van Tourkoorts is al een tijdje geen sprake meer, Le Grand Départ in Utrecht is verworden tot een mooie herinnering en de Alpe D’Huez raakt eindelijk ontnuchtert. De nazomer heeft inmiddels zijn intreden gedaan en dat betekent dat het begin van de Ronde van Spanje niet ver weg is. De zonnebloemvelden worden vervangen dorren Spaanse landschappen, geel verandert in rood en Christian Prudhomme heet nu Javier Guillen. De Vuelta doet qua allure en uitstraling weliswaar onder voor de Tour, het spektakel zal niet veel minder zijn. De verwachtingen zijn dit jaar extra hoog gespannen. En met rede. De Vuelta mag een schitterend deelnemersveld verwelkomen. Daarover later meer.

Parcours

Eerst het parcours van de Vuelta 2015 maar eens onder de loep nemen. Dat is, zoals zo vaak in de Vuelta, op de maat van de klimmers gesneden. Ook dit jaar moet er veel geklommen worden. Bergetappes in de Vuelta zijn een lust voor de wielerfans, maar een regelrechte kwelling voor wielrenners. De organisatie zoekt ieder jaar weer de steilste bergpaadjes van Spanje op. Wegen waar nooit iemand komt, een boer of een verdwaalde wandelaar uitgezonderd. Op deze verschrikkelijke puisten schreeuwen benen moord en brand, slippen voorwielen weg en raken Spaanse supporters in extase.



Het zwaartepunt van de Ronde ligt zonder meer aan het einde van de tweede week. Dat weekend telt drie loodzware etappes, met telkens aankomst bergop. Uiteraard mogen de typische Vuelta-aankomsten, de zogenaamde ‘muren’, dit jaar niet ontbreken. Korte, maar afschuwelijk steile kuitenbijters. Koren op de molen voor de Valverde’s van deze wereld. Rit 11 is zonder enige twijfel de koningenetappe. In 138 kilometer moet het peloton zes loodzware beklimmingen bedwingen. Bizar. Volstrek gekkenwerk. De vraag is of dit wel menselijk te noemen is. De organisatie is hiermee haar doel voorbij geschoten. Te veel is te veel.
In de laatste week, de woensdag voor Madrid, staat een vlakke (ja, echt!) tijdrit van 38 kilometer gepland. De vederlichte klimmers zullen deze dag met angst en beven tegemoet gaan. Zij kunnen hier immers kostbare tijd verspelen. De klassementsrenners met een sterke race tegen de klok in de benen gaan hoe dan ook in het voordeel zijn. Ook de strijd om de dagzege is het volgen meer dan waard. Dankzij de afwezigheid van Tony Martin, zullen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara al hardop dromen van ritwinst.
Voor de sprinters is er niet veel te genieten deze Ronde van Spanje. Er zijn maximaal zes, zeven kansen voor de rappe mannen. Maar dan moeten ze wel over sterke benen beschikken, want in de meeste gevallen ligt er een venijnige klim in de buurt van de finish.
O ja, dit weetje willen we je niet onthouden: de Vuelta trapt af met een ploegentijdrit over 7,4 kilometer. Dat betekent dat, per ploeg, iedere renner zo’n 800 meter op kop moet rijden… Bang voor lange aflossingen hoef je als non-tijdrijder dus niet te zijn.

Routekaart Vuelta 2015
Route van de Vuelta 2015. Bron: La Vuelta

Favorieten, Nederlanders en sprinters

Chris Froome, Nairo Quintana, Tejay van Garderen, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Mikel Landa, Pierre Rolland, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Domenico Pozzovivo, Daniel Martin, Rafael Majka. Een favorietenlijstje om van te watertanden. Heeft de Vuelta ooit zo’n sterk deelnemersveld gehad? Met deze tenoren kan het een waanzinnige spannende Ronde van Spanje gaan worden. Kijk er niet gek van op als de strijd om de eindwinst op een secondespel uitdraait.
Een topfavoriet bij uitstek is echter zeer moeilijk aan te duiden. Op basis van de bergetappes lijkt Quintana de belangrijkste kandidaat, maar de vlakke tijdrit is in zijn nadeel, in tegenstelling tot Froome, Nibali en Van Garderen. Zij zullen de chronorace aangrijpen om tijdwinst te boeken. De rit tegen de klok kan een belangrijke rol spelen in de eindafrekening. Een andere factor waarmee rekening gehouden moet worden, is het ijzersterke Astana-blok. Met Nibali, Landa en Aru hebben de troepen van Alexander Vinokoerov drie sterke troeven in handen.
De kans is groot dat we, net als in de Tour, een titanengevecht krijgen tussen Froome en Quintana. De vraag is echter of beiden fris genoeg zijn na een loodzware Ronde van Frankrijk. Indien de benen het aankunnen, zullen de Brit en Colombiaan weer voor het nodige spektakel zorgen. Als we dan toch twee topfavorieten moeten aanduiden, zijn zij het wel.
En de Nederlanders? Niet te veel van verwachten. Geen Kelderman, Gesink, Kruijswijk, Poels of Mollema en ook geen Ten Dam. Laatstgenoemde wilde revanche nemen na zijn mislukte Tour, maar dat plannetje mislukte. De bebaarde klimmer werd tijdens een trainingsrit bruut van zijn fiets gereden en zette hierdoor een streep door zijn deelname aan de Vuelta. Met een gebroken ruggenwervel kun je niet fietsen. Zelfs Laurens ten Dam niet. Tom Dumoulin zal daarom de Nederlandse eer hoog moeten houden. Niet als klassementsman, wel als mogelijke winnaar van de tijdrit. Verder zijn onze landgenoten op vrijbuiten aangewezen en zullen ze hopen op een succesje. We laten ons graag verassen.
Zoals gezegd, de sprinters komen er deze Vuelta bekaaid vanaf. Toch staat er een interessant aantal spurters aan de start. Bij Giant-Alpecin geen Marcel Kittel, maar wel klassiekerkoning John Degenbolb en de rappe Sloveen Luka Mezgec. Cofidis stuurt Nacer Bouhanni, die garant staat etappezeges. Voor Trek Factory Racing mag onze jonge landgenoot Danny van Poppel zijn goede vorm verzilveren en Lotto-NLJumbo hoopt op de Belg Tom van Asbroeck. Verder mogen we Kris Boeckmans, Matteo Pelucchi en Jean-Pierre Drucker niet vergeten te noemen.

Vamos!

De voorbije jaren kende de Vuelta zo soms een onverwachte winnaar (Cobo in 2011, Horner in 2013), maar het moet wel heel raar lopen wil deze editie niet door een favoriet worden gewonnen. Slaat Froome een unieke dubbelslag? Neemt Quintana revanche, na zijn val in de leiderstrui vorig jaar? Lukt het Rodriguez eindelijk? Hoe goed is sluwe vos Valverde nog? Of Aru? Of… Zo kunnen we wel even doorgaan. Zeker is dat we een ongeëvenaard spektakel mogen verwachten. We gaan er eens goed voor zitten.
Veel favorieten, moordende cols, onverwachte wendingen, massa’s volk op veel te smalle geitenpaadjes, strijdende wielrenners en een lage septemberzon aan de finish. De Vuelta gaat weer beginnen. Vamos!
Gastblog van: Max van den Boorn.

De winnaar van de Vuelta 2014, Alberto Contador. Foto: Sirotti
De winnaar van de Vuelta 2014, Alberto Contador. Foto: Sirotti

Geplaatst op Categorieën Vuelta