Verslag: Veertiende Etappe Giro

Al vrij snel zijn er ontsnappingsactiviteiten in deze etappe. De eerste ontsnappingen leiden niet tot datgene dat de vluchters wensen. Voor de eerste klim vormt zich wel een kopgroep van 22 renners. Niemand van hen staat binnen een half uur van de drager van het roze. Albert Timmer en Martijn Keizer doen hun werk in deze groep, dat als grootste tijdverschil meer dan de acht minuten klokte.
Tot de voorlaatste klim is het gat groot, maar op de voorlaatste berg loopt het zienderogen terug. In het peloton is het onrustig. Roche ontsnapt uit de kopgroep en lijkt goede benen te hebben. De Bielmonte van de tweede categorie zal de zucht van Pieter Weening missen, wat onze etappewinnaar stapte halverwege de koers af. De klim is voor veel renners een zware opgave na de La Serra en Alpe Noveis. Roche komt als eerste boven, op enkele seconden gevolgd door Paul Wellens. Op de eerdere bergen werd hij eerste. Hij doet goede zaken voor de bergtrui. Arredondo moet oppassen dat hij het blauw niet kwijt raakt.
Op de top van de voorlaatste berg heeft Wellens ongeveer 5 minuten voorsprong. Het kan! De lange afdaling geeft weer de prachtigste beelden van een lang lint van renners door bochten en groen. Roche blijft lang voorop en lijkt als eerste te gaan beginnen op de slotklim van twaalf kilometer. Dat gebeurt niet. Timmer daalt goed! Met zes collegae jaagt hij met succes op Roche. Timmer en Quinziato beginnen aan de slotklim naar Oropa. Timmer is geen echte klimmer, maar laat zich wél zien. Hij is alleen voorop. Het verschil met het peloton blijft verrassend groot. Het verslag wordt nu live meegetypt. Het is spannend. Timmer is binnen de zes kilometer met 48 seconden voorsprong. Hij schijnt nu op het zwaarste gedeelte te zijn, maar beelden van hem zien we niet. Ja toch, hij verlaat het dorp Favaro en fietst nog goed.
Er zijn beelden van de achtervolgers, van het peloton, maar niet van Timmer. Zelfs de Belgische commentatoren vragen om Timmer. Zij voorsprong wordt kleiner, zegt men. Nog vier kilometer! Oei, oei, wat gaat het zwaar. Het zal toch wel bijzonder zijn. Je eerste profzege tijdens een bergetappe in de Giro. Net op het moment dat de hoop groter wordt slinkt zijn voorsprong. In het peloton laat Kelderman het even afweten. Het roze kan ook niet volgen. Wat een spannend slot! Nummer 178 nog altijd aan de leiding. Nog ruim twee kilometer! Tien seconden! Mafkezen lopen mee. Opeens zie ik drie leiders. Timmer is ingelopen. Jammer. Cataldo en Gomez zijn bij hem. De nummers 2, 3 en 4 rijden voor op Uran. Timmer moet lossen. Kelderman komt weer iets terug. En Timmer? Is weer terug in de kopgroep, samen met Cataneho. Maar de inspanning voor Timmer is te groot geweest. Renners komen terug. Een verrassende ontknoping!
Opeens is daar Battaglin en gaat de sprint aan met Cataldo en Pantano. Battaglin wint. Timmer zesde. Uran loopt lichte schade op. Kelderman loopt iets in op het roze. Prachtige etappe gezien. Hij blijft vijfde, Poels achtste. Eurosport en België besteden veel aandacht aan de Giro. De NOS laat het afweten en gunt ons slechts een minuutje per dag. Het gezeur over het Nederlands elftal is voor de NOS blijkbaar veel interessanter.
Gastcolumn: Gerard Bot