Tour de France Documentaires

Vandaag is het de eerste rustdag van de Tour de France. Voor de renners een mooi moment om bij te komen van de strijd in de Vogezen. Voor ons, wielerfans, een dag waarop er geen koers op tv is. Als alternatief hebben we daarom hier een aantal Tour de France documentaires op een rijtje gezet. Er zitten ook een aantal algemene documentaires over wielrennen bij. Heb je zelf ook een toffe documentaire gezien? Tip hem dan in de comments! Leuk voor tijdens de tweede rustdag.

Höllentour – Hell on wheels

Hell on wheels is een oscar-winnende documentaire over de Duitse Telekom ploeg uit 2003. De renners Erik Zabel en Rolf Aldag worden gevolgd tijdens hun voorbereiding op de Tour de France van 2003. Alle hoogte en dieptepunten voor, tijdens en na de Tour worden in beeld gebracht.

Holland Sport – De kasseien van Parijs Roubaix

Een special van Holland Sport over de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix. Wilfried de Jong legt het parcours van Parijs-Roubaix af en spreekt onderweg met o.a. Servais Knaven. Knaven heeft 1 keer Parijs-Roubaix gewonnen. Een mooie roadmovie zeker met in het achterhoofd de overwinning van Lars Boom in de 5e etappe van de Tour de France 2014.

De Tour van Bauke

De Tour van Bauke is een terugblik op de Tour de France van 2013 en dan vooral het succes van Bauke Mollema. Kees Jongkind volgde een maand lang de Belkin Pro Cycling ploeg. Het werd de Tour waarin Bauke Mollema vol voor het klassement ging. Het geeft een inkijkje in het leven van een wielrenner.

Vive Le Tour

Een korte (Franstalige!) documentaire over de Tour de France uit 1962. De docu gaat over o.a. bevoorrading van renners tijdens de koers, het omgaan met blessures en over doping. Spreek je geen Frans? Geen probleem: geniet gewoon van deze prachtige oude beelden!

Nieuwe Helden – Argos Shimano

De documentaire Nieuwe Helden volgt de Argos Shimano ploeg tijdens de 100e editie van de Tour de France. De documentaire is onlangs uitgezonden op tv maar is zeker de moeite waard om nog eens terug te kijken. Denk hierbij vooral even terug aan de eerste tourweek van dit jaar waarin Marcel Kittel opnieuw 3 etappes op zijn naam schreef en Cavendish zich van zijn slechtste kant liet zien.
UPDATE: Helaas heeft de NPO ervoor gekozen deze docu niet meer te embedden.
Bekijk hem hier of bestel hier op DVD.

Belkin Docu: Trainen in ijle lucht

De NOS heeft Bauke Mollema en Laurens ten Dam gevolgd tijdens de voorbereiding op de Tour de France 2014. In de documentaire hierover zijn de renners aan het trainen in het zuiden van Spanje (Mollema) en in het noorden van Californie (Ten Dam). Met deze docu krijg je een unieke inkijk in het leven deze twee wielrenners van de Belkin ploeg. Wat moet je allemaal doen ter voorbereiding op de Tour de France? Heb je deze uitzending gemist? Geen probleem! Kijk hem hieronder terug.

Trainen in ijle lucht - Bauke Mollema en Laurens ten dam