Net als de achtste etappe wordt er ook tijdens de negende etappe van de Tour de France 2017 flink geklommen. Een voordeel, de dag van morgen is een rustdag! Zo hebben de renners de tijd om even bij te komen van de eerste twee bergritten van deze editie van de Ronde van Frankrijk. Tijdens de negende etappe rijdt het peloton over een afstand van 181 kilometer van Nantua naar Chambéry. Ook vandaag bevinden we ons in de Jura, waarvan we vier beklimmingen aandoen tijdens deze etappe.
Grand Colombier als spektakelstuk
De Grand Colombier, een van de meest bekende en gevreesde Franse bergen, behoort tot het parcours van de negende etappe van de Tour de France 2017. Doordat de renners deze berg vanaf de zwaarste kant beklimmen zitten er een aantal stukken bij met een stijgingspercentage tot maximaal 22%. Spektakel gegarandeerd dus! De gehele klim is 8,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,9%.
Als eerste wordt vandaag de Côte des Neyrolles beklommen. Deze klim is 3,2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Een fijn begin zou je denken! Toch blijkt het tegendeel waar te zijn. Vanaf de top van deze beklimming wordt er namelijk vrijwel meteen opnieuw geklommen om bij de top van de Col de Bérentin te komen. Deze klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,25%. Ook bij de top van deze beklimming is men nog niet boven! Na 16,5 kilometer bereikt men namelijk pas de absolute top, waarvandaan er weer gedaald zal worden.
Na circa 50 kilometer duikt de volgende beklimming op, de Col de la Biche. Deze klim zat nooit eerder in het parcours van de Tour de France. Over een afstand van 10,5 kilometer wordt er met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% omhoog gegaan.
Finish na de Mont du Chat
Hoewel de Grand Colombier al voor het nodige spektakel zal zorgen, zit er ook aan het einde van deze etappe een venijnige beklimming: de Mont du Chat. Deze beklimming is voor het eerste sinds de Ronde van Frankrijk uit 1974 in het parcours opgenomen en kent een afstand van 8,7 kilometer. Over deze afstand wordt met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3% geklommen, waarbij het laatste stuk van de klim het zwaarst is. Ook de slotkilometer mag er zijn met een stijgingspercentage van 9,5%.
Nadat men de top van de Mont du Chat bereikt heeft gaat men via een lange afdaling naar het dal. In de slotkilometer van vandaag bevindt zich nog een klein klimmetje, maar die zal voor weinig verschuivingen in de posities van vandaag zorgen. Aan de meet liggen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de beste drie renners van vandaag.