Etappe 8 Tour de France 2017

Na de vlakke etappes uit de afgelopen dagen zal er in de achtste etappe van de Tour de France 2017 weer geklommen worden door het peloton. Zowel onderweg als vlak voor de streep moeten de renners een aantal beklimmingen doorstaan. Tijdens deze achtste etappe wordt er van Dole naar Station des Rousses gereden over een afstand van 187 kilometer. Onderweg liggen er drie cols op het parcours. Het laatste stuk van vandaag verloop glooiend en hier en daar zelfs licht dalend, waardoor renners de kans krijgen om nog bij de kopgroep terug te keren na de laatste klim.Klimmend richting Station des Rousses

De drie beklimmingen die vandaag beklommen moeten worden vallen onder de Jura, wat een van de vijf berggebieden is die het peloton deze editie van de Tour de France zal bezoeken. Het gaat hierbij om de Col de la Joyx, de Côte de Viry en de Montée de la Combe de Laisia les Molunes.
De eerste beklimming van vandaag ligt op 101,5 kilometer bij de startplaats vandaan. Deze klim duurt 10,4 kilometer voort en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6%. Vanaf een hoogte van 1.035 meter zullen de renners iets dalen, waarna dertig kilometer later de tweede beklimming volgt. Deze klim duurt 7,6 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%.
Om bij de laatste klim boven te komen wordt een afstand van 11,7 kilometer overbrugt, tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%.

Finish in populair skiresort

Het is niet voor het eerst dat de Tour de France eindigt in het populaire skiresort Station des Rousses. Tijdens de editie van 2010 was het Sylvain Chavanel die hier met de overwinning aan de haal ging! De plaats ligt vlakbij de Zwitserse grens op een hoogte van 1.107 meter. Binnen het plaatsje zijn verschillende bijzondere bezienswaardigheden te bezichtigen. Of het peloton als geheel aankomt in Station des Rousses is maar zeer de vraag. De kans op een vroeg ontsnapping is namelijk relatief groot vandaag.
Op de meet liggen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de drie beste renners van vandaag. Zullen we vandaag de eerste verschuivingen in het peloton zien?