Etappe 5 Tour de France 2017

De kop van de Tour de France 2017 is eraf! In de vijfde etappen van deze editie rijdt het peloton van Vittel naar La Planche des Belles Filles, over een afstand van 160 kilometer. Waar de etappes uit de afgelopen dagen relatief vlak waren, zullen de renners vandaag voor het eerst echt moeten klimmen op een uitdagende slotklim. Ook het parcours naar deze slotklim toe is bepaald niet vlak te noemen! Wellicht biedt dit kansen voor de vluchters?Golvend naar La Planche des Belles Filles

Vandaag wordt er gefinisht op de slotklim in La Plance des Belles Filles. Voordat het peloton hier aankomt rijdt men over een golvend parcours, die een paar kleine klimmetjes kennen. Het is niet voor het eerst dat men in deze plaats aankomt. In 2012 was het Chris Froome die op deze beklimming de etappeoverwinning wist te pakken. Ook twee jaar later, in 2014, was het een klassementsrenner die hier de dagprijs won: Vincenzo Nibali.
Onderweg moeten de renners de klimmetjes Côte d’Esmoulières en de Col des Croix overwinnen. Deze beklimmingen stellen echter weinig voor in vergelijking met de slotklim van vandaag.

Steile, uitdagende klim naar de finish

De slotklim kent een afstand van 5,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. Vanaf het begin van de klim tot aan de finish is deze beklimming een uitdaging voor de meeste renners, met stukken van 20%! Het belooft zodoende een groot spektakel te worden op deze slotklim, waarbij de klassementsrenners wellicht voor de eerste verschillen in het klassement kunnen zorgen.
Op de finish liggen 10 verdiende bonificatiesecondes voor de winnaar van vandaag. De nummers twee en drie krijgen respectievelijk 6 en 4 bonificatiesecondes bijgeschreven.