Etappe 21 Tour de France 2017

Volgens de aloude traditie eindigt de Tour de France 2017 ook dit jaar in Parijs, op de alom bekende Champs-Élysées. Na drie weken te hebben gekoerst voor het behalen van de gele trui op het eindpodium in Parijs, is deze slotetappe een welkome afsluiter van de Ronde van Frankrijk. Over een vlak parcours wordt er in gestrekte draf naar de Franse hoofdstad gereden, waar de sprintersploegen de kans krijgen om nog eenmaal voor een etappezege te gaan. In totaal worden er achttien rondes door Parijs gereden.Strijd om de eeuwige roem

De strijd in het klassement is voorafgaand aan deze slotetappe natuurlijk al beslist. Was het niet in de bergen, dan was het wel gister tijdens de individuele tijdrit in Marseille. Voor de sprinters valt er vandaag echter nog de nodige roem te behalen. Wie wil er immers niet in het rijtje met Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel staan? Laatstgenoemde renner wist de slotetappe van de Tour de France vorig jaar te winnen. Voor Mark Cavendish zou het dit jaar de vijfde overwinning in Parijs kunnen worden. Zijn laatste overwinning is inmiddels echter alweer vier jaar geleden!

Rustige aanloop naar Parijs

In totaal kent de slotetappe een lengte van 105 kilometer, waarbij er in de eerste kilometers vaak een champagne gedronken wordt door de ploeg van de winnaar van de Tour de France. De kans op vluchters is minimaal en gebeurt eigenlijk pas op het moment dat het peloton zich op de Champs-Élysées begeeft. Dergelijke pogingen van vluchters zijn in de meeste gevallen echter niet succesvol, waardoor een massasprint onvermijdelijk is.
De laatste renner die wel voor het peloton uit wist te blijven was Aleksandr Vinokoerov, die in 2005 de slotetappe op z’n naam schreef. Tegenwoordig is deze ex-renner ploegleider van Astana. Stuurt hij z’n mannetjes voor het peloton uit, of wacht hij de massasprint af?
Op de streep liggen nog eenmaal 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de beste drie renners van vandaag.