Etappe 20 Tour de France 2017

Voordat we richting Parijs rijden voor de slotetappe van de Tour de France 2017 moet er nog een individuele tijdrit worden verreden tijdens de twintigste etappe. Het is de laatste kans voor de klassementsmannen om nog iets aan de stand te veranderen. Al zal dit nog behoorlijk lastig worden in een vlakke tijdrit van 23 kilometer. De dagzege zal vandaag voor een specialist in tijdrijden zijn. Het rondje van 23 kilometer wordt in de Zuid-Franse kuststad Marseille gereden.Weinig kans op grote tijdverschillen

Door de jaren heen is het aantal tijdritkilometers wat in het parcours van de Tour de France is opgenomen steeds verder ingeperkt. Waar dit aantal voorheen vaak op zo’n veertig tot vijftig kilometer lag, is dat in deze editie van de Tour de France slechts zesendertig kilometer. Door de korte afstand is de kans op grote verschillen in de eindklassering relatief klein, al kunnen er door de specialisten onder de klassementsmannen nog wel een paar seconden gewonnen worden op de concurrentie.
Tijdens deze individuele tijdrit valt er voor de televisiekijker weer voldoende te zien. Het parcours voert de renners namelijk langs de mooiste bezienswaardigheden van deze populaire stad. De start en aankomst van vandaag liggen in het Stade Vélodrome.

Dag voor de specialisten

Zoals reeds beschreven lijkt deze individuele tijdrit gezien de korte afstand een prooi voor de specialisten te worden. Onder de specialisten is het de vraag via de bergetappes van de afgelopen dagen het beste doorstaan heeft. Gelukkig bood de dag van gister alle kans om bij te komen en de benen voor te bereiden op de etappe van vandaag.
Het is overigens al de 34e keer dat Marseille in het routeboek van de Ronde van Frankrijk is opgenomen. Dit gebeurde al tijdens de eerste editie in 1903! De laatste keer dat de Tour de France Marseille bezocht was in 2013.