Na de spectaculaire etappe van gister, lijkt het ook vandaag weer een spektakel te worden als we van Briancon naar Izoard rijden over een afstand van 178 kilometer. In het eerste deel van deze etappe krijgen de renners de mogelijkheid om hun benen nog even los te schudden van het klimwerk van gister. Het slotstuk bevat echter twee pittige beklimmingen, met de klim naar de top van de Col d’Izoard als absoluut hoogtepunt! Het is de laatste klim die de klassementsrenners in de Ronde van Frankrijk 2017 moeten doorstaan. De komende dagen wordt het vlakker. Welke klassementsrenner wil zijn positie nog verbeteren op deze slotklim?
Rustige aanloop naar spectaculair slot
De eerste vijftig kilometer van vandaag worden gevormd door een afdaling vanuit de hoogstgelegen stad van Frankrijk: Briancon. Deze stad ligt op een hoogte van 1.330 meter. Nadat het peloton het dal bereikt heeft doemen in de verte de twee beklimmingen van vandaag al op, waarvan de Côte des Demoiselles Coiffées een kort voorproefje is. Deze klim stelt echter weinig voor bij de twee beklimmingen die nog komen gaan vandaag.
Barcelonnette vormt het decor van de start van de eerste serieuze beklimming van vandaag: de Col de Vars. Deze beklimming heeft een lengte van 21,5 kilometer, tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 2-3%. Dit lijkt op voorhand een makkelijke klim te zijn, maar dat is het zeker niet. Na zo’n 8,5 kilometer te hebben geklommen volgen stroken van 6-7%, gevolgd door twee slotkilometers met een gemiddeld stijgingspercentage van 10-11%. Er is zodoende geen plaats voor het onderschatten van deze berg!
Op naar de slotklim van deze Tour de France
De Tour de France 2017 wordt qua beklimmingen afgesloten vanuit Guillestre. In deze plaats zijn de contouren van de vreselijke slotklim van vandaag al te zien, de Col d’Izoard. Hoewel deze beklimming al erg vaak in het parcours van de Ronde van Frankrijk is opgenomen vormde deze klim nog nooit het decor van een finish. Het profiel van de Col d’Izoard is vergelijkbaar met die van de Col de Vars van eerder vandaag. In z’n geheel is de Col d’Izoard echter aanzienlijk pittiger.
Over een stuk van 32,7 kilometer rijdt het peloton naar de top van deze klim, die op een hoogte van 2.360 meter ligt. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim is 4,2%, maar door de onregelmatigheid van deze beklimming zegt dat vrij weinig. Het eerste deel van de klim is relatief makkelijk, waarbij men door de prachtige, wilde Franse natuur rijdt. Vanuit Château-Ville-Vieille begint het klimmen pas echt, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% in de 10 laatste kilometers van de klim. Bovenaan de klim belanden de renners in een gebied met een kaal en koud maanlandschap.
Op de top van deze klim liggen 10, 6 en 4 welverdiende bonificatiesecondes voor de beste drie renners van vandaag. Wie weet de Tour de France 2017 hier te winnen?