Etappe 17 Tour de France 2017

De komende twee dagen bieden kansen voor klassementsrenners om het klassement nog eens flink op te schudden. We gaan namelijk twee dagen flink klimmen! Tijdens deze zeventiende etappe wordt er over een afstand van 183 kilometer van La Mure naar Serre-Chevalier gereden, waarbij een aantal pittige beklimmingen moeten worden doorstaan. Bergen die onder meer beklommen gaan worden zijn de Col du Galibier, de Col de la Croix de Fer en de Col du Télégraphe! De finish van vandaag ligt in het dal.Vier pittige beklimmingen op een rij

Vanuit La Mure rijdt het peloton in noordoostelijke richting naar de eerste klim van vandaag, de Col d’Ornon. Deze klim is met een afstand van 10 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1% nog relatief makkelijk te noemen. Nadat men vanaf de top van deze klim weer is afgedaald komt men in het dal van de Alpe d’Huez aan, die dit jaar niet zal worden beklommen. Men rijdt vanuit dit dal door in de richting van de Col de la Croix de Fer, die een stuk zwaarder is dan de Col d’Ornon. De Col de la Croix de Fer heeft een lengte van 24 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%. Het vervelende aan deze klim is dat de beklimming zeer onregelmatig verloopt met stukken tot maximaal 10%.
Het spektakel zal echter voornamelijk in het slot van de etappe zitten, wanneer het sterk uitgedunde peloton over de Télégraphe en Galibier zal klimmen. De Télégraphe is een klim van 11,9 kilometer tegen een stijgingspercentage van gemiddeld 7,1%. Doordat de beklimming vrij regelmatig verloopt zal dit nog voor weinig problemen zorgen bij de klassementsrenners. Moeilijker wordt het als er na een korte afdaling van 5 kilometer opnieuw geklommen moet worden op de Col du Galibier!

Slotklim naar de top van de Galibier

De top van de Col du Galibier ligt op een hoogte van 2.642 meter. Het eerste deel van deze klim is nog relatief goed te doen, waarbij steile stukjes worden afgewisseld met makkelijkere stukken. Pas echt lastig wordt het in de laatste 7 kilometer, als er meerdere stroken van boven de 10% moeten worden doorstaan door het peloton. Door het open landschap en de lage temperaturen op de top van de Galibier levert dit doorgaans prachtige beelden op. Een heroïsche strijd tussen de beste renners van het peloton!
Eenmaal op de top van de Col du Galibier volgt nog een afdaling van circa 28 kilometer naar Serre-Chevalier. De winnaar van vandaag zal dus zowel goed moeten kunnen klimmen, als goed moeten kunnen dalen. Het was Tony Rominger die in 1993 voor het laatste wist te winnen in aankomstplaats Serre-Chevalier. Op de meet in deze plaats liggen nog eens 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de beste drie renners van vandaag.