Etappe 15 Tour de France 2017

De laatste etappe voor de tweede rustdag van de Tour de France 2017 brengt de renners over een afstand van 189 kilometer van Laissac Sévérac l’Église naar Le Puy en Velay. Wie denkt dat hij vandaag al bij kan komen van de klimetappes van de afgelopen dagen heeft het mis. Ook vandaag moet er namelijk een aantal keer geklommen worden door het peloton! Steil zijn deze beklimmingen echter niet, waardoor ze voor de meeste renners geen problemen mogen worden. Wellicht opnieuw een kans voor de leden van een vroeg kopgroep?Korte beklimmingen in het Centraal Massief

Veel mensen zullen nooit eerder van Laissac Sévérac l’Église hebben gehoord. Ook voor veel Fransen is deze plaats onbekend, met slechts vierhonderd inwoners. Vanuit deze plaats rijdt men in noordoostelijke richting naar het Centraal Massief, waar verschillende heuvels op de renners liggen te wachten.
De eerste noemenswaardige beklimming van vandaag ligt op zo’n 40 kilometer bij de finish vandaan. Deze Col de Peyra Taillade heeft een afstand van 8,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. Hierbij zit het venijn voornamelijk in de staart van de klim, met stroken tot 14%! Het eerste deel van de klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 6% en is daardoor nog relatief makkelijk.
Afdaling naar Le Puy en Velay
Nadat de top van de Col de Peyra Taillade bereikt is nemen de renners een afdaling naar het plaatsje Le Puy en Velay. Dit plaatsje kenmerkt zich door een groot roodgekleurd Mariabeeld op de top van een berg. Niet voor niets wordt Le Puy en Velay als pelgrimsplaats gezien! De Tour de France kwam voor het laatst in 2005 in deze plaats aan, toen Giuseppe Guerini wist te winnen. Wie volgt Guerini dit jaar op?
Op de finishlijn liggen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de beste drie renners van vandaag.