Etappe 14 Tour de France 2017

In vergelijking met de twee etappes van de afgelopen dagen belooft deze veertiende etappe een iets rustigere dag voor het peloton. Over een parcours van 181 kilometer worden de renners van Blagnac naar Rodez geleid. Met een vlakke aanloop en een venijnig klimmetje in de slotkilometers zit het venijn vandaag duidelijk in de staart! Veel wielervolgers zullen finishplaats Rodez nog kennen uit 2015, toen Greg van Avermaet na een indrukwekkende solo in het slot van de etappe Peter Sagan wist te verslaan. Het slot van de etappe van vandaag is exact hetzelfde als het slot van de etappe in 2015, waardoor het opnieuw een spektakelstuk kan worden.

Een kans voor de krachtpatsers

Door de relatief korte etappe van gister hebben de krachtpatsers binnen het peloton alle tijd gehad om zich te sparen voor de dag van vandaag. Wordt het opnieuw Greg van Avermaet die voor een herhaling van zijn kunststukje gaat? Of lukt het Peter Sagan om dit jaar wel te winnen in Rodez? Naast van Avermaet en Sagan zitten er binnen het peloton verschillende andere renners die deze dag zullen hebben aangestipt als kan op een dagzege. Denk aan een Michael Matthews, een Philippe Gilbert, enzovoorts.

Route etappe 14

Hoewel de aanloop naar het slotstuk van deze etappe vlak is, kan het zeker de moeite waard zijn om vandaag al vroeg in te schakelen. Het peloton rijdt namelijk door een prachtig stukje Franse natuur, wat fraaie vergezichten op zal leveren voor de renners en de televisiekijker. Het slotstuk begint op zo’n 12 kilometer van de meet met de Côte de Saint-Pierre, die een afstand van 642 meter kent. Ondanks het feit dat de klim vrij kort is, kent deze klim een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7% met uitschieters naar 15%. Kortom, de kans om de benen te testen!
Nadat het peloton aan de top van deze klim verschenen is volgt nog een stukje vals plat richting de finish. Op de finish liggen wederom 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de beste drie renners van vandaag. De kans is erg groot dat dit renners uit een kopgroep zullen zijn, die al vroeg in de etappe gevormd kan worden. De kans is vrij klein dat de klassementsrenners zich vandaag in het verhaal gaan mengen.