Etappe 13 Tour de France 2017

Tijdens deze dertiende etappe wordt het opnieuw een dag voor de klassementsrenners en klimmers binnen het peloton. Over een relatief kort parcours van slechts 100 kilometer rijden de renners van Saint-Girons naar Foix. Op het parcours liggen drie steile cols die overwonnen moeten worden, waarna er gefinisht zal worden in het dal bij Foix. Kortom, de winnaar van vandaag moet zowel kunnen klimmen als kunnen dalen om met de dagzege aan de haal te gaan!Drie steile beklimming onderweg

Net als gister begeven we ons vandaag opnieuw in de Pyreneeën, aan de noordflank om precies te zijn. Doordat de etappe van vandaag vrij kort is zullen de vluchters direct voor hun kansen willen gaan bij het vertrek uit Saint-Girons. De kans is immers klein dat het peloton ze nog terug zal halen als ze eenmaal ontsnapt zijn. Vergeet niet dat het vandaag de Franse nationale feestdag is, waardoor met name de Fransen gebrand zullen zijn op een goed resultaat.
Het klimmen begint vandaag op de Col de Latrape. Deze klim is 5,6 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Makkelijk is de klim echter niet! In het midden ligt een strook met een stijgingspercentage van 10,6%. Niet kort na de Col de Latrape volgt de Col d’Agnes, die de renners over een afstand van 10,2 kilometer omhoog brengt. Deze klim begint heel steil met stroken van boven de 10%. Pas bij de laatste twee kilometer vlakt de beklimming iets af, al krijgen de renners alsnog een stijgingspercentage van 4,9% voor hun kiezen. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim is 8,1%.

Laatste klim voor spectaculaire afdaling

De derde en tevens laatste beklimming van vandaag is de Mur de Péguère, wat ook meteen de zwaarste klim van de dag is. Over een afstand van 9,3 kilometer wordt er tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% geklommen. Hoewel het in de eerste zes kilometer van de klim nog geleidelijk omhoog gaat, verandert dat in de laatste drie kilometer. Hierbij zitten stroken van 13%, met uitschieters naar zelfs 18%. Spektakel gegarandeerd zo lijkt het!
Wanneer het peloton eenmaal boven is volgt een lange afdaling naar finishplaats Foix. Het is niet voor het eerst dat Foix in het routeboek van de Tour de France is opgenomen. In 2012 was het Sandy Casar die zijn medevluchters in de afdaling naar Foix wist te verslaan.
De drie snelste renners van vandaag verdienen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes op de streep.