Etappe 12 Tour de France 2017

Goed nieuws voor de klassementsmannen binnen het peloton: vandaag en morgen wordt er weer geklommen! Over een afstand van 214 kilometer rijden de renners van Pau naar Peyragudes. Onderweg zullen de renners vijf cols moeten passeren, om na een relatief korte slotklim te finishen op de landingsbaan van het vliegveld in het plaatsje Peyragudes. Het is niet voor het eerst dat deze plaats het decor van de finish vormt. In 2012 finishte een etappe van de Tour de France ook al in Peyragudes. Vertrekplaats Pau was de finishplaats van gister en zal voor veel volgens van de Ronde van Frankrijk een van de meest bekende Franse plaatsen zijn.Op weg naar de Pyreneeën

Vandaag maken de renners zich op voor het betreden van de Pyreneeën, waarbij er voor het eerst wordt geklommen op de Côte de Capvern, die nog niet heel spectaculair is. Spectaculair wordt het wel bij de Col de Menté op 123 kilometer na de start. Deze klim gaat over een afstand van 9,2 kilometer zo’n 825 meter omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Op deze beklimming liggen stroken van 16%.
Niet veel later doemt de volgende klim op, de Port de Balès. Deze beklimming brengt de renners naar een hoogte van 1.755 meter over een afstand van 18,9 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt op 6,3%, met uitschieters van zo’n 11%. Niet voor niets behoort deze beklimming tot de buitencategorie!
Spannend slotstuk naar Peyragudes
Na de beklimming van de Port de Balès zijn de renners er nog niet! In de slotkilometers moet er naar een hoogte van 1.569 kilometer worden geklommen, om bij het skistation van Peyragudes te komen. Deze beklimming draagt de naam Col de Peyresourde en wordt gevolgd door de Col de Peyragudes. Het totaal van deze tweetrapsbeklimming heeft een afstand van 15,4 kilometer, waarbij tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1% omhoog geklommen wordt. De laatste kilometers hebben een stijgingspercentage van 8,4% en kunnen als echte kuitenbijters worden ervaren na deze lange klimetappe!
Op de streep liggen voor de top drie van vandaag respectievelijk 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar. Een kans voor de klassementsrenners om het klassement vandaag op z’n kop te zetten.