Etappe 11 Tour de France 2017

Na de relatief rustige etappe van gister wordt er ook tijdens de elfde etappe over een relatief eenvoudig parcours gereden. Over een afstand van ruim 200 kilometer brengt deze elfde etappe de renners van Eymet naar Pau. Doordat het parcours nagenoeg vlak is lijkt het ook vandaag uit te lopen op een massasprint, waarbij de sprintersploegen moeten uitvechten wie er met de dagzege vandoor gaat. Het lijkt voorlopig weer de laatste kans voor de sprintersploegen te zijn, want tijdens de komende etappes zal er opnieuw geklommen gaan worden.
Het zou kunnen dat de etappe van vandaag de kans biedt aan vluchters, die wellicht niet meer in te halen zijn voor de finish. Tijdens een etappe in 2012 wist Fédrigo op een soortgelijk parcours ver voor het peloton als eerste te finishen. Wie weet slagen de vluchters van vandaag daar opnieuw in?Over vlak terrein naar Pau

Over een vrijwel geheel vlakke etappe rijdt het peloton in gestrekte draf op finishplaats Pau af. Wie de Tour de France al een aantal jaren volgt zal weten dat Pau geen onbekende plaats is voor de Ronde van Frankrijk. Het is dit jaar de 68e keer dat Pau in het routeboek van de Tour de France is opgenomen. Opvallend is wel dat de laatste finish in Pau al uit 2012 dateert. In de afgelopen jaren was de plaats voornamelijk een startplaats. Ook morgen zal de etappe vanuit Pau starten.
Een finishplaats met historie

Doordat Pau al erg vaak in het parcours van de Tour de France is opgenomen, kent deze finishplaats een rijke historie. Hoewel de Nederlandse inbreng in de afgelopen jaren beperkt is, waren er in de jaren ’70 en ’80 verschillende Nederlandse en Belgische renners die hier prachtige resultaten wisten te boeken. Denk aan namen als Gerrie Knetemann, Erik Breukink en Adrie van der Poel.
Op de finishlijn liggen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de drie beste renners van vandaag.