Favorieten Tour de France 2016

Wie zijn de favorieten voor een prijs in de Tour de France 2016? Op deze pagina bespreken we de favorieten voor de gele trui, de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui in de Tour de France 2016. Het is een voorbeschouwing waarbij we met de kennis van nu een voorspelling doen op de uitslag van het algemeen klassement in de Tour 2016. De Tour start dit jaar op 2 juli en finisht op 24 juli 2016 in Parijs. Dan zullen we definitief weten wie de beste benen had.Favorieten Gele trui

De gele trui is de prijs voor de eindoverwinning in de Tour de France. Degene die alle 21 etappes het snelste afgelegd heeft die wint de gele trui. De favorieten voor de Gele trui in de Tour de France van 2016 zijn:

  • Chris Froome – Christopher Froome is een van oorsprong Keniaanse wielrenner met de Britse nationaliteit. Met zijn  machtige Team Sky heeft hij onder andere in 2013 en 2015 de Tour de France gewonnen. Hij weet dus hoe het is om in de gele trui naar Parijs te rijden. Zijn kwaliteiten liggen op klimmen en ook zijn ijzersterke team is een belangrijke kwaliteit. Chris Froome zal er op gebrand zijn zijn titel te verdedigen.
  • Nairo Quintana – Nairo Quintana is een Colombiaanse wielrenner die rijdt voor het team Movistar. Het is de derde keer dat hij meedoet aan de Tour de France maar hij heeft deze ronde nog nooit gewonnen. Toch gooit deze klimgeit altijd hoge ogen en hij heeft intussen ook de meeste world tour punten verzameld. Quintana was afgelopen jaar de winnaar van de witte trui en eindigde als tweede in het algemeen klassement. Dit jaar wil hij gaan vlammen en Chris Froome van zijn troon stoten.
  • Alberto Contador – Alberto Contador Velasco is een Spaanse wielrenner van team Tinkoff. Deze Spaanse toprenner staat ook bekend als El Pistolero en heeft alle drie de grote wielerrondes op zijn naam geschreven. Vanwege een schorsing zijn enkele van zijn overwinningen uit de boeken verdwenen maar toch blijft de renner een grote kanshebber voor de overwinning de Tour de France van 2016. 2015 was voor Contador een teleurstellend jaar wat betreft de ronde van Frankrijk, hij eindigde het afgelopen jaar op de 5e plaats. Dit jaar zal hij zich willen revancheren.
  • Fabio Aru – Fabio Aru is een Italiaanse wielrenner die rijdt voor de ploeg van Astana. Fabio Aru heeft een sterke ploeg om zich heen en heeft ondanks zijn beperkte tijdrit kwaliteiten de Vuelta van 2015 op zijn naam geschreven. Dit is het eerste jaar dat hij meedoet aan de Tour de France en zijn hele voorbereiding is erop gericht in Parijs op het podium te staan.

Naast de 4 topfavorieten zijn er diverse “outsiders” die in potentie het podium kunnen halen maar ook voor een verrassing kunnen zorgen. Denk hierbij aan Vincenzo Nibali: de man die dit jaar de Giro d’Italia al op zijn naam heeft geschreven. Tejay van Garderen: vorig jaar een hele sterke eerste 2 weken Tour gereden, daarna helaas ziek geworden. Alejandro Valverde: Gebruikt de Tour de France vooral als voorbereiding op de Olympische Spelen en als knecht van Quintana, maar je weet nooit hoe de koers gaat verlopen. Geraint Thomas: vorig jaar een hele sterke Tour de France gereden. De eerste 18 etappes in de top-5 maar daarna moest hij helaas zijn meerdere erkennen. Bauke Mollema: Nederlands hoop in bange dagen, het is niet de beste klimmer van het peloton maar wel heel erg constant in de resultaten die hij neerzet. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met namen als: Thibaut Pinot, Warren Barguil, Romain Bardet en Richie Porte.Favorieten Groene Trui Tour de France 2016

Als je de uitslagen ziet dan zou je zeggen dat het saai begint te worden: Peter Sagan won de afgelopen 4 edities van de Tour de France de groene trui. Maar is het ook echt saai? En is zijn positie daadwerkelijk onaantastbaar? Vorig jaar schitterde Peter Sagan met zijn tweede plaatsen in de Tour de France. Daarnaast vermaakte hij het publiek langs de kant met zijn uitspattingen, wheelies en grapjes tijdens interviews. Peter Sagan is een echte allrounder en slaagt er daardoor in op allerlei plekken sprint-punten te smokkelen. Wie zijn de andere kanshebbers? De 10-voudig etappewinnaar Andre Greipel is een andere kanshebber voor de Groene Trui. Dit Duitse sprintkanon heeft in het verleden al een paar keer aan de groene trui geroken en is erop gebrand om Sagan te onttronen. Een andere Duitse sprinter Marcel Kittel heeft aangekondigd dit jaar voor de groene trui te willen gaan. Deze sprinter van de Ploeg Etixx-Quick Step heeft intussen 8 keer op het podium gestaan in de Ronde van Frankrijk en wil dit jaar de groene trui mee naar huis nemen. Andere favorieten voor de groene trui zijn Mark Cavendish (26 tourzeges), Alexander Kristoff en John Degenkolb.

Favorieten Bolletjestrui Tour de France 2016

De favorieten voor de Bolletjestrui zijn steeds vaker hetzelfde lijstje als de favorieten voor de gele trui. Hoe komt dit nou? Dit komt door de wijziging in het bergklassement dat net als vorig jaar bij een finish bovenop een berg dubbele punten verdiend kunnen worden voor de bergtrui. Laten dit nou net de momenten zijn waarop ook vaak het algemeen klassement beslist wordt. Het afgelopen jaar ging Chris Froome naast de gele trui ook met de bolletjestrui naar huis. Er is best wel wat kritiek op dit nieuwe systeem maar de ASO ziet graag dat de bolletjestrui naar een toprenner gaat. Naast Chris Froome zijn de belangrijkste kanshebbers voor de bolletjestrui de overige topfavorieten van de gele trui: Nairo Quintana, Alberto Contador en Fabian Aru. Renners die in het bergklassement voor een verrassing kunnen zorgen zijn Romain Bardet, Joaquim Rodriguez en wellicht onze eigen Robert Gesink.

Favorieten witte trui Tour de France 2016

De favorieten van de witte trui 2016 bestaan natuurlijk uit de meest talentvolle renners van het peloton. De laatste jaren gooiden de winnaars van de witte trui hoge ogen in het algemeen klassement van de Tour de France. Dit kan je niet elk jaar verwachten en dit kwam ook vaak door het uitvallen van topfavorieten door valpartijen of andere ongemakken. Dit jaar zijn de belangrijkste kanshebbers voor de witte trui Warren Barguil, Bob Jungels, Louis Meintjes, Julian Alaphilippe en onze persoonlijke favoriet Wilco Kelderman.