Etappe 9 Tour de France 2016

Na de slopende achtste etappe van gister, volgt opnieuw een redelijk pittige bergetappe op zondag 10 juli. Vandaag rijdt het peloton van het Spaanse Vielha in de richting van Arcalis in Andorra, over een parcours van 184 kilometer. De aankomst ligt vandaag bergop, waardoor het opnieuw een spannende en aantrekkelijke etappe beloofd te worden. Welke klassementsrenners zijn het beste hersteld na de uitputtingsslag van gister?Vijf beklimmingen naar Arcalis

Over het parcours van vandaag liggen vijf bergpassen verspreid. Waar de etappe van gister nog een rustige aanloop kende, moeten de renners vandaag direct aan de bak! Vanuit Vielha wordt vrijwel direct begonnen aan de beklimming van de Port de la Bonaigua, een klim van 19 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Een fijne binnenkomer voor de renners!
Na de afdaling en een vlak stuk van zo’n 30 kilometer kan er opnieuw geklommen worden. Nu vormt de Col d’El Canto het decor, over een afstand van 19,3 kilometer met een stijgingspercentage van 5,4%. De eerste twee beklimmingen van vandaag zijn hiermee een stuk minder zwaar, dan de beklimmingen van gister.

Route etappe 9

Dit was echter pas het begin, want nadat er 147 kilometer gereden is doemen de eerste echte bergen op. Net na het betreden van Andorra volgt de Côte de la Comella, een beklimming van ‘slechts’ 4,2 kilometer met een stijgingsgraad van iets meer dan 8,5% (maximaal: 9,5%). Vrijwel direct na de korte afdaling van de Côte de la Comella volgt de Col de Beixalis. Deze klim duurt 6,4 kilometer en heeft een gemiddelde stijgingsgraad van 8,5%. Hoewel het gemiddelde stijgingspercentage in verhouding met de beklimmingen van gister nog mee lijkt te vallen, zit het venijn in het midden van deze berg. Hier dienen de renners stroken van bijna 15% te overbruggen! Door het vlakke einde van deze beklimming, hebben geloste renners de mogelijkheid om nog iets terug te komen.

Constante beklimming naar de finish

Welke klassementsrenners of klimmers hebben nog de goede benen om ook op de slotklim met een hoog tempo omhoog te rijden? Het begin van de slotklim is vrij rustig, maar dit wordt steeds iets steiler naar de finishplaats toe. Totaal duurt de klim 10,1 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Het lijkt vandaag een uitputtingsslag te worden voor de meeste renners, waarbij spektakel gegarandeerd is voor de kijkers!