Etappe 8 Tour de France 2016

We zijn ruim een week onderweg in de Tour de France van 2016, tijd om het echte klimwerk te laten beginnen! Op zaterdag 9 juli wordt er in een zware bergrit gereden van Pau naar Bagnères de Luchon, ook wel ‘Koningin der Pyreneeën’ genoemd, over een afstand van 183 kilometer. Het wordt een dag voor de klimmers en klassementsrenners, die vandaag goede zaken kunnen doen om hun positie in het klassement te verbeteren.
Wie de Tour de France jaarlijks volgt zal er niet van opkijken dat er gestart wordt in Pau. Deze plaats was maar liefst 67 keer eerder onderdeel van een etappe in de Tour de France! Dit komt onder meer door de ideale ligging aan de rand van de Pyreneeën.

Het klimmen gaat beginnen

De eerste kilometers van de achtste etappe verlopen rustig, pas na 86 kilometer wordt de voet van de eerste beklimming bereikt door het peloton. Over een afstand van 16,8 kilometer rijdt men tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% (maximaal: 11,6%) bij de Col de Tourmalet omhoog. De klim werd vorig jaar ook al in een etappe van de Tour opgenomen, alleen werd er destijds vanaf de andere kant omhoog gereden.

Route etappe 8

Na het bereiken van de top wordt er over circa 17 kilometer afgedaald, waarbij men direct aan de voet van de volgende beklimming uitkomt. De Hourquette d’Ancizan is erg lang, met een totale afstand van 22 kilometer. Gemiddeld kent de beklimming een stijgingspercentage van 4%, waarbij sommige stukken ver boven de 10% uitkomen. Kortom, een eerste kans voor de klassementsrenners en vluchters om de kaarten te schudden.
De derde beklimming van vandaag is de Col de Val Louron, een 7,4 kilometer lange beklimming tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. De steilste stukken hebben echter een percentage van maar liefst 13%, wat na de eerste twee beklimmingen behoorlijk gevoeld zal worden. Twee jaar terug werd deze beklimming ook in het schema van de Tour de France opgenomen, toen wist Majka te winnen.

Afdalen richting de finish

De Col de Peyresourde vormt het decor van de slotklim van vandaag, welke een afstand van 18 kilometer heeft tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% (maximaal: 11,7%). De top vormt echter niet de finish. Na een lange afdaling komen de renners uit in Bagnères de Luchon, al zullen de kaarten al ver voor deze afdaling geschud zijn.
Kortom, de achtste etappe van de Tour de France 2016 zal een spannende bergetappe worden waarin de klassementsrenners zich voor het eerst echt kunnen meten met de concurrentie.