Etappe 7 Tour de France 2016

Na de rustige etappe van gisteren, wordt er vandaag weer geklommen in de Tour! Tijdens een 162 kilometer lange tocht wordt er gereden van L’Isle Jourdain naar Lac de Payolle. Hierbij dienen de renners één grote beklimming te doorstaan, de Col d’Aspin, waarna de finish volgt aan het einde van een lange afdaling. Wellicht dat de zevende etappe op vrijdag 8 juli opnieuw een kans biedt voor de ontsnappers, of voor de betere dalers in het peloton? De kans op een massasprint lijkt vandaag uitgesloten door de beklimming in de slotfase.Route etappe 7

Zowel de startplaats L’Isle Jourdain, als ook finishplaats Lac de Payolle hebben de renners een fraaie natuur te bieden. Vanuit de Midi-Pyrenées wordt in de richting van het prachtig aangelegen meer Lac de Payolle gekoerst. Beide plaatsen waren nooit eerder een start- of finishplaats in een grote ronde. Wel werd er in 2015 al langs het meer Lac de Payolle gereden, tijdens de elfde etappe.
Voordat het peloton bij dit meer aankomt, dient men de Col d’Aspin te overwinnen. Deze beklimming is bij veel wielrenners bekend en staat niet bepaald als makkelijk te boek. De renners beginnen in Sainte Marie de Campan met klimmen, waarbij gestegen zal worden tot een hoogte van 1.490 meter over een afstand van 12 kilometer. De klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%, maar is erg onregelmatig. In de laatste 7 kilometer ligt dit stijgingspercentage namelijk op gemiddeld 9,5%!

Afdaling richting de finish

Nadat het peloton de top van Col d’Aspin bereikt heeft, daalt men over een lange afdaling af richting de finish van de zevende etappe van de Tour de France 2016. Wellicht dat de betere dalers in het peloton tijdens deze afdaling een eerste gaatje met de concurrentie kunnen slaan? Helemaal dalend is het niet tot aan de finish, in de laatste kilometer krijgen de renners namelijk nog een klein klimmetje met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2% voor de kiezen. Het belooft een spannende en aantrekkelijke etappe te worden!