Etappe 4 Tour de France 2016

In de derde etappe van gister maakte het peloton voor het eerst kennis met het binnenland van Frankrijk, waar ook vandaag gereden zal worden. De vierde etappe van de Tour de France 2016 brengt de renners op 5 juli van Saumur naar Limoges, waarvoor een afstand van 232 kilometer moet worden overbrugd. Na de 222 kilometer van gister is het vandaag dus opnieuw een lange etappe voor het peloton, het is zelfs de langste etappe van deze editie!Speelt de wind een rol vandaag?

Hoewel de etappe van vandaag van zichzelf weinig moeilijkheden kent, kan het toch interessant worden voor de kijker. In het gebied waar gereden wordt kan een sterke westenwind een rol gaan spelen in het verloop van de etappe. Doordat er in een rechte lijn naar het zuiden wordt gekoerst, bestaat er een kans op waaiervorming. Welke gevolgen heeft dit voor de finale van vandaag?
Niet alleen voor de winnaar van de etappe van vandaag kan het vormen van waaiers gevaarlijk zijn, ook klassementsrenners kunnen hier veel tijd bij verliezen. Denk aan de etappe van vorig jaar in Zeeland, toen ook een deel van de klassementsrenners tijd verloor.

Kans op een massasprint

De finishplaats, Saumur, ligt op zo’n 400 meter boven zeeniveau. Aangezien de startplaats 375 meter lager ligt, zal er in het laatste deel van de etappe iets gestegen worden. Dit zal echter niet steil genoeg lopen om de sprinters van een massasprint te kunnen weerhouden. Wellicht dat een aantal vluchters het in de slotfase van de etappe nog gaat proberen?
Het is overigens niet voor het eerst, dat we een bezoek brengen aan Limoges. In 2010 finishte Parijs – Nice in deze plaats, waarbij William Bonnet als winnaar uit de strijd kwam.