Etappe 20 Tour de France 2016

Op zaterdag 23 juli wordt de laatste bergetappe van de Tour de France van 2016 gereden, over een afstand van 146 kilometer. Het biedt voor de klassementsrenners een laatste kans om hun klassering aan te scherpen! Het parcours tussen Mégève en Morzine kent een aantal interessante cols, waarmee het vandaag opnieuw een leuke etappe zal worden om te bekijken. Morgen volgt de afsluitende etappe naar Parijs.Opnieuw een bezoek aan Mégève

De oplettende volger zal direct opmerken dat we de startplaats van vandaag al eerder zijn tegengekomen in deze Tour de France. Twee dagen geleden eindigde de klimtijdrit namelijk ook al in dit plaatsje. Tijdens de relatief korte etappe worden enkele verraderlijke cols bedwongen, waarvan de eerste al na tien kilometer rijden opdoemt. De Col des Aravis is 12 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, een fijne binnenkomer voor het peloton.

Beklimmingen etappe 20

Na deze col volgt de Col de la Colombière, met een opnieuw een relatief laag stijgingspercentage van 6%. Dit is in verhouding met de stijgingspercentages van gister goed te doen, al zullen de meeste renners de etappe van gister nog in de benen voelen. Vanaf de top van deze col zal er in een lange en steile afdaling richting het dal gereden worden, waar men begint aan de beklimming van de Col de la Ramaz. Deze klim is niet steil (gemiddeld 6%), maar wel erg lang, namelijk 16 kilometer. Door het onregelmatige verloop van deze klim, kunnen hier de eerste gaten gevormd worden tussen klassementsrenners. De steilste kilometer kent een percentage van 10,5%.

Vuurwerk in de slotfase

Na de twee vorige beklimmingen, kan de slotfase beginnen. De Col de Joux-Plane vormt hier het decor voor, met een beklimming van 11 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6%. Een absolute laatste kans voor de klassementsmannen, om hun positie te verbeteren. Eenmaal op de top is het peloton er nog niet! Er volgt nog een lange afdaling, waarin veel kan gebeuren. Wie weet, dat de Tour de France van 2016 juist in deze afdaling beslist wordt? Aan het einde van deze afdaling ligt finishplaats Morzine.
Het wordt vandaag overduidelijk een dag voor de klimmers en klassementsrenners. De mannen van het klassement gaan voor een betere positie en vluchters zullen proberen om in deze laatste bergetappe nog een etappeoverwinning op hun palmares bij te schrijven. Op naar Parijs!