Etappe 2 Tour de France 2016

Na de openingsetappe van gister, wordt er op zondag 3 juli 2016 van Saint-Lô naar Cherbourg-Octeville gereden in de Tour de France van 2016. Om van de startplaats in de finishplaats te komen, dienen de renners een afstand van 182 kilometer de overbruggen. Waar het gister uitliep in een massasprint, lijkt het venijn vandaag opnieuw in de staart van de etappe te zitten. In de laatste drie kilometer van vandaag wordt er voor het eerst geklommen, op de Côte de la Glacerie. Deze klim heeft een sectie met een stijgingspercentage van liefst 14%! Wellicht een kans voor een late vlucht?Parcours etappe 2

Het begin van de Tour de France staat dit jaar gedeeltelijk in het teken van de Tweede Wereldoorlog, wat we gister al zagen in de aankomstplaats Utah Beach. Ook vandaag zal men een belangrijke plek uit de Tweede Wereldoorlog treffen, namelijk Saint-Lô. Deze plaats werd in de oorlog zwaar gebombardeerd, door de strategische ligging.
Over het algemeen kent de etappe van vandaag weinig moeilijkheden en wordt er over een relatief vlak parcours richting de finishplaats gereden. Rond de finish zullen de coureurs echter nog wel flink aan de bak moeten, om een goede klassering te bewerkstelligen.

Spannende finale bergop

Het venijn in de etappe van vandaag zit duidelijk in de staart, als na 182 kilometer koersen de beklimming richting Cherbourg-Octeville volgt. De beklimming is drie kilometer lang en loopt over de Côte de la Glacerie, waarvan het steilste stuk een stijgingspercentage van 14% kent. Kortom, een absolute kans voor de puncheurs, die sterke benen hebben vandaag! Wellicht dat een van deze renners in de laatste kilometers probeert weg te vluchten?
Ook de finishplaats heeft een connectie met de Tweede Wereldoorlog. Cherbourg-Octeville is namelijk een van de plekken waar zwaar gevochten werd tijdens de Slag om Normandië. Door de zeehaven in deze stad, was het behoud ervan essentieel voor het verdere verloop van de strijd om Normandië.