Etappe 19 Tour de France 2016

Langzaamaan loopt de Tour de France van 2016 op z’n einde, met nog maar drie etappes voor de boeg. Zeker de etappes van vandaag en morgen zullen om te smullen zijn, wanneer men voor het laatst een bezoek brengt aan de Alpen. Vandaag wordt er een afstand van 146 kilometer afgelegd tussen Albertville en Saint-Gervais Mont Blanc. De klim naar de Mont Blanc in deze negentiende etappe is de laatste aankomst bergop van deze Tour! Een laatste kans om het klassement om te gooien?Op en af naar de Mont Blanc

Kort na het verlaten van Albertville begint het klimmen voor het peloton, wanneer met de Collet de Tamié oprijdt. Deze klim is ‘slechts’ 8,5 kilometer lang en kent een bescheiden stijgingspercentage, waardoor het nog niet direct voor grote gaten zal zorgen. Na 42,5 kilometer rijden kan dit wel het geval zijn, als de renners de top van de Col de la Forclaz de Montrin bereiken. Deze beklimming duurt 10,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Het eerste deel van deze klim lijkt op voorhand heel eenvoudig, terwijl de laatste zes kilometer direct een uitputtingsslag worden. In deze strook komt het stijgingspercentage soms boven de 12% uit!

Route etappe 19

Na de afdaling en een strook door het dal van de Chaise, volgt een kronkelpad naar de top van de Col de la Forclaz Queige. Het pad wordt gekenmerkt door tal van haardspelbochten en heeft een afstand van 5,4 kilometer met een stijgingspercentage van 8%. Opnieuw een pittige klim, die zeker gevoeld zal worden in het peloton.
Wanneer men denkt dat er tijd is om te herstellen, blijkt niets minder waar te zijn! Kort na deze beklimming volgt namelijk de Montée de Bisanne. Deze klim is 12,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 8,2%. Het feit dat de klim erg onregelmatig is, zal het voor veel renners lastig maken.

Slotklim vanaf Saint-Gervais

Ook in de laatste kilometers van deze relatief korte etappe wordt spektakel gegarandeerd, als de renners beginnen aan de beklimming van de Mont Blanc. Vanuit Saint-Gervais wordt er 9,8 kilometer omhoog gereden, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De eerste kilometers zijn hierbij direct het zwaarste, met een percentage van 12,9%. Het biedt klassementsrenners de kans om een gat te slaan en deze wellicht uit te bouwen op het resterende deel van de klim. Ook de laatste vier kilometer van vandaag lopen namelijk steil omhoog!
Totaal uitgeput van de bergetappe van vandaag hebben de renners weinig tijd om te herstellen. Morgen zal een nieuw dag volgen met een aantal zware beklimmingen.