Etappe 18 Tour de France 2016

Voor donderdag 21 juli staat de tweede en tevens laatste individuele tijdrit van de Tour de France 2016 op het menu. In deze achttiende etappe leggen de renners een parcours af van ‘slechts’ 17 kilometer, met een flinke beklimming in de slotfase. Door de uitputting van de bergetappe van gister, kunnen klassementsrenners veel tijd verliezen in deze etappe. Wie behoudt zijn positie in het klassement? Er wordt vandaag gereden van Sallanches naar Megève.Stijgende aanloop naar Chozeaux

Vrijwel direct vanaf de start van de etappe van vandaag wordt er vals plat omhoog gereden door de renners, richting de voet van de Côte des Chozeaux. Voordat men hier aankomt wordt eerst de Côte de Domancy beklommen, een korte klim van 2,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%. Hiermee is de Domancy de steilste klim van vandaag, met in de zesde kilometer zelfs een stuk van gemiddeld 11%. Wanneer de renners de top van de Domancy bereikt hebben volgt een kilometer vals plat, waarna opnieuw geklommen wordt.
De tweede klim is iets minder steil, met een maximum van 8,3%. Daarbij is de klim naar de top van Chozeaux heel gelijkmatig, waardoor de tijdrijders hun tempo kunnen vasthouden. Mits ze vanzelfsprekend over de juiste benen beschikken vandaag! In de laatste twee kilometer van deze etappe wordt enkel nog gedaald.

Een kans voor klassementsrenners

De achttiende etappe lijkt voor de echte tijdrijders te zwaar te zijn, om hier vandaag te kunnen winnen in Megève. Dit biedt de kans voor klassementsrenners om hun klassering te verbeteren en tevens een poging te doen om de etappeoverwinning te pakken. In 2013 lukte dit Chris Froome al eens, toen hij een soortgelijke klimtijdrit wist te winnen. Het is overigens voor het eerst, dat de Tour de France een bezoek brengt aan deze finishplaats. Wel finishte de Dauphiné hier al eerder!