Na de rustdag van gister vervolgt het peloton op woensdag 20 juli z’n weg door Zwitserland, als er van Bern naar Finhaut-Emosson gereden wordt over een parcours van 184 kilometer. Het worden de komende dagen geen eenvoudige etappes voor het peloton, door het grote aantal beklimmingen wat de renners voor hun kiezen krijgen. Vandaag zit het venijn voornamelijk in de staart, door twee pittige beklimmingen in de laatste 35 kilometer.
Rustig begin van de etappe
Het begin van de zeventiende etappe in de Tour de France van 2016 begint relatief rustig, met 65 vlakke kilometers. Al zal het in Zwitserland nooit helemaal vlak zijn! Na deze beginfase loopt de weg gedurende 7,5 kilometer omhoog richting de top van de Saanenmöser, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%. Iets na het bereiken van de top wordt er opnieuw geklommen, over een afstand van 14 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7%. Op deze tweede klim komt het stijgingspercentage nooit boven de 7,6% uit. Na een lange afdaling heeft het peloton vervolgens tijd om even bij te komen, als men over een vlakke strook rijdt in het dal van de Rhône.
Route Etappe 17
Vanaf Martigny wordt er opnieuw geklommen, naar de top van de Col de la Forclaz. Deze klim is 13 kilometer lang en een stuk steiler dan de eerdere beklimmingen van vandaag, namelijk 7,9% gemiddeld. Wel is de klim gelijkmatig, waardoor de renners in eenzelfde verzet omhoog kunnen rijden. Vrijwel direct na de korte afdaling vanaf de top van de Col de la Forclaz volgt een nieuwe klim: de slotklim van vandaag!
Lange slotklim naar Finhaut-Emosson
De slotklim kent het grootste stijgingspercentage, waardoor spektakel gegarandeerd lijkt te zijn in de slotfase van de zeventiende etappe. Over een stuk van 10,4 kilometer klimmen de renners met een stijgingspercentage van 8,4% omhoog naar de stuwdam bij het Lac d’Emosson. Deze klim is veel onregelmatiger dan de vorige beklimmingen, waarbij de laatste drie kilometer het zwaarst zullen zijn. Hier komt het stijgingspercentage niet meer onder de 8% uit, met in de laatste strook zelfs een stuk van gemiddeld 12,3%!
Het wordt dus duidelijk een dag voor de klimmers en klassementsrenners, die zeker op de laatste klim scherp moeten zijn om geen tijd te verliezen. Door het relatief rustige begin van de slotklim, hebben klassementsrenners de tijd om een goede positionering voor het laatste stuk te bewerkstelligen.