Etappe 15 Tour de France 2016

Na de relatief rustige etappe van gister, wordt er op zondag 17 juli opnieuw geklommen in de Tour de France van 2016. Tijdens de vijftiende etappe rijdt het peloton over een parcours van 159 kilometer van startplaats Bourg-en-Bresse naar Culoz. Het blijft vandaag niet bij één klimmetje, vrijwel het gehele parcours moet er flink geklommen en gedaald worden door het peloton! De laatste beklimming bevindt zich op circa 14 kilometer van de finish in Culoz.Afzien in het middengebergte

Het wordt vandaag voor een grote groep renners een pure uitputtingsslag, als er tal van beklimmingen worden afgewerkt uit het middengebergte. Voor klassementsrenners de kans om hun achterstand te verkleinen of juist hun voorsprong te vergroten! Wie heeft er nog de goede benen, na het bezoek aan de Pyreneeën en de passage van de Mont Ventoux in de afgelopen etappes? Er worden vandaag zeven bergen beklommen: de Col du Berthiand, de Col du Sappel, de Col du Pisseloup, de Col de la Rochette, twee keer de Col du Grand Colombier en tal van kleinere beklimmingen.
Niet alleen klassementsrenners zullen vandaag hard aan de bak gaan, ook gegadigden voor de bollentrui kunnen vandaag veel punten oprapen. Zeker renners die in het hooggebergte net te kort komen, kunnen vandaag goede zaken doen.

Snelle afdaling richting de finish

Wanneer de verschillende bergen beklommen zijn, volgt in de laatste 5,5 kilometer van vandaag een harde afdaling. Het is hierdoor heel lastig te zeggen welke en of de vluchters het tot de finish vol kunnen houden. In de afdaling is het voor goede dalers namelijk mogelijk om nog terug te komen tot de kop van de race. Hebben de vluchters hier een groot genoeg gat ontwikkeld? Een renner die vandaag goed uit de voeten kan lijkt Peter Sagan te zijn, die van alle markten thuis is. Hij kan klimmen, heeft de capaciteit om goed te dalen en heeft snelheid om eventuele gaatjes tijdig te dichten.