Etappe 14 Tour de France 2016

In de afgelopen etappes van de Tour de France 2016 is er flink afgezien door het peloton, met een loodzware bergetappe en de tijdrit van gister. Vandaag wordt er in etappe 14 echter minder van de renners verwacht, als men over een 208 kilometer lang parcours van Montélimar naar Villars-les-Dombes koerst. Het lijkt vandaag een kans te worden voor de sprinters, al hebben ook vluchters de mogelijkheid om een gooi te doen naar de overwinning in deze veertiende etappe.Wat doen de sprintersploegen?

Het verloop van de etappe van vandaag is voornamelijk afhankelijk van de vorm bij de sprintersploegen. Zijn deze ploegen fit genoeg om de etappe te regisseren en de vluchters tijdig terug te halen, of wordt er vandaag een onofficiële rustdag ingelast door het peloton? In het laatste geval biedt dat kansen voor de ontsnappers. Het parcours is voor het grootste deel vlak, wat een ideale aanloop zou kunnen betekenen voor een massasprint.
Met een massasprint is de aankomstplaats Villars-les-Dombes trouwens niet onbekend! Hoewel de finishplaats van vandaag nooit eerder is opgenomen in het schema van de Tour de France, finishte de Dauphiné hier al wel tweemaal. De startplaats, Montélimar, was al wel eens onderdeel van de Tour.

Finale etappe 14

Zoals gezegd lijkt het vandaag alle kanten op te kunnen, afhankelijk van de manier van koersen binnen het peloton. Wordt er een wapenstilstand gehouden, of hebben de sprinters nog voldoende kracht overgehouden na de etappes van gister en eergisteren om vandaag voor hun eigen kansen te gaan? Morgen volgt opnieuw een bergetappe, waardoor een ‘rustdag’ wellicht niet op een ongewenst moment komt.