Etappe 13 Tour de France 2016

Na de slopende twaalfde etappe in de Tour de France van 2016, volgt op vrijdag 15 juli de eerste tijdrit van deze editie. Over een parcours van 37 kilometer leggen de coureurs een individuele tijdrit af, van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont-d’Arc. In de laatste week van de Tour de France volgt een tweede tijdrit, een heuse klimtijdrit. Vandaag wordt er weliswaar door een heuvelachtig gebied gereden, maar kent het parcours alleen in de slotfase een echte klim.Heuvelachtig parcours

Direct na de start in Bourg-Saint-Andéol begint het heuvelachtige terrein, waar de renners vandaag door zullen koersen. In de eerste zeven kilometer van de dertiende etappe wordt er 310 meter geklommen, met een gemiddeld stijgingspercentage van iets meer dan 4%. De kilometers die volgen zijn vlakker, al zal er constant over een glooiend parcours gereden worden. Het biedt de renners de mogelijkheid om ongeveer vijftien kilometer lang het tempo op te voeren, om met een mooie uitgangspositie aan de slotklim te kunnen beginnen.

Slotklim naar de finish

In de slotfase van deze tijdrit wordt het weer iets gloeiender, met de Col du Serre de Tourre. Deze beklimming is 2,5 kilometer lang, waarna een afdaling van eveneens 3,5 kilometer volgt. Wanneer de renners weer beneden zijn volgen tien vlakke kilometers, om het tempo nogmaals te verhogen. De laatste drie kilometer van vandaag is pittig, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.
Kortom, een dag voor de tijdrijders met veel vermogen! Ook voor de klassementsrenners is het een belangrijke dag, om hun klassering te kunnen behouden.