Etappe 12 Tour de France 2016

De twaalfde etappe van de Tour de France 2016 op 14 juli zal om diverse redenen een etappe zijn, om naar uit te kijken. Niet alleen is 14 juli (bestorming van de Bastille-gevangenis) de nationale feestdag in Frankrijk, ook wordt er gereden richting de Kale Berg, de Mont Ventoux. De aankomst op deze berg is een uitputtingsslag voor vrijwel iedere renner, door het onheilspellende weer, de kou en de harde wind. Kortom, een garantie voor een spectaculaire finale! Om op de top van de Mont Ventoux te komen, legt het peloton een afstand van 185 kilometer af vanuit Montpellier.



Mont Ventoux Tour 2016

Het peloton fietst vandaag via een lange aanloop richting de voet van de Mont Ventoux, waarbij geen noemenswaardige beklimmingen zullen moeten worden overbrugt. Zo kan iedereen relatief fris aan de beklimming beginnen! Wel kunnen er mistralwinden voorkomen op het stuk tussen Montpellier en Bedoin, het begin van de beklimming. Eenmaal aangekomen aan de voet van de Kale Berg zal het spektakel beginnen!
In z’n geheel neemt de beklimming van de Mont Ventoux volgens de organisatie van de Tour de France 15,7 kilometer voor z’n rekening vandaag, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%. Officieel gezien duurt de klim langer, namelijk 21 kilometer. Het verschil in lengte komt door de gekozen startplaats (Saint Esteve in plaats van Bedoin) van de klim door de organisatie. De eerste vijf kilometer (van de in totaal 21 km) vanuit Bedoin kennen een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, wat weliswaar niet stijl is, maar wel gevoeld kan worden. Daarbij is dit de kans voor de klassementsrenners, om een goede positionering in te nemen.

>Afzien op de Kale Berg

Na het passeren van het kerkje bij Saint Esteve kan de klim echt beginnen, als een strook van 3 kilometer volgt met een gemiddeld stijgingspercentage van 9 tot 10%. Ook de 7 kilometer daarna zijn niet eenvoudig, doordat het stijgingspercentage hier nooit onder de 7,5% komt. Nadat men het bos uitgereden is, volgt het welbekende maanlandschap van de Mont Ventoux. Hier hebben de wind, de kou en eventueel neerslag vrij spel, doordat er geen enkele beschutting is voor het peloton.
Wel vlakt de beklimming na het bos een kilometer lang iets af, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. De laatste vijf kilometer zullen echter opnieuw loodzwaar worden, met de laatste twee kilometer als absoluut hoogtepunt. Op deze laatste strook kent het parcours een gemiddeld stijgingspercentage van 9-10%, met in de laatste S-bocht zelfs een percentage van 16% als men de binnenbocht neemt.
Kortom, het wordt vandaag afzien voor het peloton! Welke klimmer of klassementsrenner heeft de sterkste benen en weet vandaag goede zaken te doen voor het klassement?