Etappe 1 Tour de France 2016

Op zaterdag 2 juli 2016 begint het peloton aan een nieuwe editie van de Tour de France. Waar de proloog van de Tour de France vorig jaar in Nederland (Utrecht) begon, wordt er dit jaar ‘gewoon’ in Frankrijk gestart. Over een afstand van 188 kilometer wordt er gereden van Mont Saint-Michel naar Utah Beach, een kustplaats aan de westkust van Frankrijk. Het parcours van vandaag loopt door een golvend landschap, al zijn de heuvels niet voldoende om de sprintersploegen af te schrikken voor de finale van vandaag. Het lijkt daarom een massasprint te worden in de openingsetappe van de Tour de France 2016.Starten tussen de rotsen

De start van de Tour de France van dit jaar ligt op Mont Saint-Michel, een toeristische trekpleister binnen Normandië. Het gebied staat bekend om de rotsige kust, wat een fraai aanzicht geeft. Sinds een paar jaar is het mogelijk om via een voetgangersbrug van dit rotseiland naar het vasteland te komen. Deze voetgangersbrug zal het decor vormen van het begin van de Tour van 2016. Na aankomst op het vaste land van Frankrijk rijdt het peloton in de richting van Utah Beach, een belangrijke plek tijdens D-Day. Destijds was dit de meest westelijk gelegen landingsplaats voor de geallieerden. Mont Saint-Michel was ook al eens de aankomstplaats van een etappe in de Tour de France. In 2013 finishte op dit rotseiland de individuele tijdrit.

Favorieten Proloog

Doordat het parcours van vandaag vrijwel geheel vlak is, op wat kleine heuvels na, lijkt de etappe uit te zullen lopen op een massasprint. Kortom, een eerste kans voor de sprinters om hun benen te testen en zich te meten met de concurrentie! Vaak proberen ook vluchters hun kans al tijdens de eerste etappe te pakken, maar dit lijkt vandaag geen kans van slagen te zullen hebben.