Etappe 8

Etappe 8 Tour de France 2015

Op zaterdag 11 juli 2015 is het tijd voor de achtste etappe van de Tour de France 2015. De etappe start in Rennes. Na 179 kilometers komen de wielrenners aan in Mur de Bretagne. Er zit een steile slotklim in deze achtste etappe van de Tour de France 2015 . Het is voor de rijders om zo min mogelijk seconden te verliezen op hun concurrenten. De achtste etappe start in Rennes. Rennes is de hoofdstad van de provincie Bretagne. Rennes is al elf keer eerder de startplaats geweest van een etappe in de ronde van Frankrijk. De laatste keer was dit in 1994. In die ronde won Jan Svorada. Hij won een massasprint en werd de winnaar van de etappe in de Tour de France. Vanaf Rennes, wat een ware studentenstad is gaat men via de oevers van de Ille en de Vilaine een hele dag door het landschap van Bretagne. Het is een ware streek voor wielrenners. De grote wielrenners als Louison Bobet en Bernard Hinault komen ook uit deze regio.


Parcours etappe 8 tour de france 2015
Route etappe 8 Tour de France 2015. Bron: Geoatlas

Finish etappe 8

Deze etappe eindigt op de Mur de Bretagne. Er gaat een korte maar zeer sterke klim aan vooraf. Het is een keer eerder geweest dat deze muur ook de eindstreep was van een etappe van de tour. In 2011 was het Cadel Evans welke Alberto Contador net wist te verslaan. Er waren toen bijna geen sprinters aanwezig. De verwachting is dat dit nu heel anders zal zijn.

Volop stijgingen

In de eerste helft zit op de helft een klim van twee kilometers. De stijging is daar ongeveer tien procent. Na een kilometer is de klim minder sterk. Een sterke sprintende klimmer kan er met de zege vandoor gaan. De winnaar heeft ook recht op de laatste keer dat er bonusseconden worden weggegeven. De eerste drie renners mogen twintig seconden weggeven. De eerste wielrenner welke over de streep gaat heeft recht op tien bonusseconden. De tweede plek heeft recht op zes seconden en de laatste wielrenner krijgt vier seconden als bonus. Na deze etappe houdt het op met de bonusseconden.


etappe 8 route tour de france 2015
Finish etappe 8 Tour de France 2015. Foto: Le Tour