Etappe 19

Etappe 19 Tour de France 2015

De negentiende etappe brengt ons op vrijdag 24 juli 2015 van Saint Jean de Maurienne naar La Toussuire. Een tocht van 38 kilometers waarbij men door het skigebied les Sybelles zal gaan. Het is de derde Alpenrit, waarvan er morgen nog een laatste volgt. Er zitten vier cols in deze etappe en het is een zeer vermoeiende etappe. Vuurwerk kort voor het einde van de Tour de France 2015!

Col du Chaussy

Direct na het startschot gaat het bergopwaarts. De Col du Chaussy is het doel op 1.533 meter welke na 15,5 kilometer bereikt zal worden. 15,5 kilometer van klimmen. Het is een pittige beklimming met een stijgingspercentage van 10 procent.
Hierna volgt een afdaling van bijna 59 kilometers tot aan het begin van de Col de la Croix de Fer. Hier gaat de bergrit pas echt beginnen. De naam doet de bergpas eer aan. Col de la Croix de fer betekent namelijk de bergpas van het IJzeren kruis. Op de top staat namelijk een ijzeren kruis. En ook omdat grootheden als Bernard Hinault, Fausto Coppi en Gino Bartali hier als eersten aankwamen. In het jaar 1989 was het Gert Jan Theunisse welke als eerste hierboven aankwam. Het stijgingspercentage is gemiddeld 7,4 procent. Hierna volgen er nog wat afdalingen naar het dal, waarna de wielrenners de Col du Mollard zullen gaan beklimmen. Een klim van 5 kilometers met een stijgingspercentage van 6,8 procent.
Een afdaling van 16,5 kilometers brengt de nodige rust. Hier zullen de nodige gaten dichtgereden gaan worden. Daarna volgt er weer een klim van ongeveer 18 kilometer met een stijgingspercentage van 6,1 procent. Vooral de laatste kilometers zijn pittig. Het is een geweldige etappe in de Tour de France 2015 met klimmen en dalen! En dat een paar dagen voor het slot van de Tour de France 2015.


Parcours etappe 19 Tour de France 2015. Bron: Le Tour
Route etappe 19 Tour de France 2015. Bron: Le Tour