Etappe 18

Etappe 18 Tour de France 2015

De achttiende etappe van de Tour de France 2015 begint in Gap en eindigt in Saint Jean de Maurienne. Het is een mooie toch t van 185 kilometer waarbij de finish van de Tour de France 2015 al in zicht is. Er volgen nog twee zware Alpen tochten na vandaag om daarna richting Parijs te gaan. Voor de wielrenners wordt het spannend. Deze etappe is de enige bergrit welke niet bergop eindigt. In 2010 was het Sandy Casar welke de etappe naar Saint Jean de Maurienne won. Het was toen de eerste keer dat deze plaats in de Tour de France was opgenomen. Nu is het een keer een startplek en ook een keer een eindplek van de Tour de France 2015.

De achttiende etappe

In deze etappe van de Tour de France 2015 moeten de renners de Glandon beklimmen. Voordat ze hieraan beginnen zullen ze al 120 kilometers geklommen moeten hebben en afgedaald moeten zijn. Men begint de beklimming van de Col Bayard met een klim van 7,5 kilometers met een stijgingspercentage van 6,5 procent (gemiddeld). Op de steilste punten is het stijgingspercentage 10 procent. Daarna krijgt men nog een tweede klim welke van hetzelfde kaliber is.

De piece de resistance

Na 100 kilometer is het tijd om te starten met de klim van de Glandon. Deze berg is 1.924 meter hoog en over een afstand van 46,5 kilometer moet deze bedwongen worden. Met een stijgingspercentage van gemiddeld 4,8 procent is het een lange en steile klim. Op sommige stukken zal deze stijging 11 procent zijn. Als men de top heeft bereikt zal men in 20 kilometer gaan afdalen tot aan Pontamafrey montpascal om daarna nog een keer 15 kilometer af te dalen. Er zit nog een venijnig colletje in het parcours. Dus als een gek gaan afdalen is minder verstandig. Het is een geweldige etappe waarbij men volop kan genieten van de wielrenners welke strijden voor de winst van de Tour de France 2015.


Parcours etappe 18 Tour de France 2015. Bron: Le Tour
Route etappe 18 Tour de France 2015. Bron: Le Tour