Etappe 17

Etappe 17 Tour de France 2015

De zeventiende etappe van de Tour de France 2015 start in digne les bais en eindigt in Pra Loup. Het is een etappe met twee stevige klimmen en met het eindpunt op een berg. Het is niet voor niets dat de dag ervoor een rustdag is geweest. Tussen het begin en het eind zijn er drie cols verwerkt. Het is een mooi begin om te laten proeven wat er de komende dagen nog komt.

De eerste beklimming

Na net geen 80 kilometer staat de wielrenners de eerste klus te wachten. De Col de la Colle sint michel van 1.431 meter moet beklommen worden. De wielrenners gaan 750 meter omhoog over een afstand van 18 kilometer. Gemiddeld is dat een stijging van 4,2 procent. Het steilste deel kent echter een stijgingspercentage van 7 procent. De hele klim verloopt dus redelijk geleidelijk.
Hierna volgt de collmars weer omhoog richting de top van de Col d’Allos. Een bergpas van 2.250 meter hoog waarbij men start met klimmen vanaf 1.230 meter. Het is een lange klim van 23,5 kilometer lang onder een gemiddelde stijging van 4 procent. Het steilste stuk kent een stijging van 7,5 procent over 18 kilometer. Daarna volgt de klim naar de Pra Loup. Het is een klim van 9 kilometer. De laatste zes kilometers kennen een helling van 10 procent. Tot de finish is de helling een klim van 8 procent. Pra Loup is een bekende beklimming. In 1975 was het Eddy Merckx welke als eerste hier over de finish kwam en daardoor de bassi legde voor het winnen van de Tour de France. Dit was het hoogtepunt van zijn carriere.


Parcours etappe 17 Tour de France 2015. Bron: Le Tour
Route etappe 17 Tour de France 2015. Bron: Le Tour