Etappe 12

Etappe 12 Tour de France 2015

De twaalfde etappe van de Tour de France 2015. Het is een tocht van Lannemezan naar Plateau de Beille van 195 kilometer lang. Het zijn drie zware dagen in de Pyreneeën. De vier meest lastige bergen in deze etappe zijn een ware slijtage slag voor de wielrenners. Het is dan ook te verwachten dat er weer vele ambities sneuvelen bij deze tocht.


Parcours etappe 11 Tour de France 2015. Bron: Le Tour
Route etappe 12 Tour de France 2015. Bron: Le Tour

Startpunt van de etappe 12

Het dorp Lannemezan ligt ten Oosten van Tarbes en kent rond de 7.000 inwoners. Het is al de vijfde keer in de geschiedenis van de ronde van Frankrijk dat men hier start. In 2002 en 2004 lag de finish ook bij de Plateau de Beille. Een van de hindernissen welke ook daadwerkelijk als een hindernis bestempeld mag worden is de Col de Portret d’Aspet. Het is een klim van 14 kilometer met een stijgingspercentage van 4 procent. Dat lijkt misschien maar weinig. Het komt echter omdat het venijn vooral in het einde zit waar de stijging tussen de 8 en de 12 procent is. In de Tour de France van 1910 was deze klim er ook al en toe bedwon Octave Lapize deze als eerste. In 2014 was het de eer aan Thomas Voeckler om deze berg te beklimmen.
Na de top komt men bij het monument van Fabio Casartelli. 20 jaar geleden kwam deze Italiaan hier om het leven door een val. Hij viel bij een afdaling onfortuinlijk op een betonnen paaltje. Het monument is ongeveer vier kilometer voor de top. De Italiaan daalde namelijk vanaf de andere kant van boven naar beneden af.

Een etappe vol bergen

Hierna volgen er nog een aantal andere bergen om te beklimmen om dan de wielrenners naar de eindstreep te leiden. De wielrenner met de sterkste benen en het sterkste hart bij het afdalen zal hier als eerste over de finish gaan.


beklimming etappe 12 tour de france 2015