Etappe 11

Etappe 11 Tour de France 2015

Op woensdag 15 juli gaat de elfde etappe van start van de Tour de France 2015 in Pau. Het is een rit door de Pyreneeën waarbij men door de bergen gaat en na ongeveer 188 kilometer aanomt in Cauterets in de bergen. Het is een mooi bergdorpje waar men volop van kan genieten. Al in het jaar 1953 was dezelfde etappe opgenomen in de ronde van Frankrijk. Het was in 1989 tevens een zeer spannende etappe. Het was toen Greg Lemond welke won met Laurent Fignon zeer kort achter zich. En dit zowel letterlijk als figuurlijk. Het verschil was slechts acht seconden in die rit.

Een zware etappe

Voor alle wielrenners zal het een zware tocht worden. De eerste 100 kilometer vallen nog wel mee. Het is echter de bekende stilte voor de storm. Hier zal men namelijk over twaalf kilometer met een stijging van zeven procent stijgen tot een hoogte van 1.500 meter. De eerste helft is niet zo sterk als het tweede deel. Hier is het namelijk bijna acht procent.
Er volgt dan nog een uitdaging voor de renners om naar een hoogte van 2.115 kilometer te stijgen in ongeveer 30 kilometer. Het is een mooie stijgende en klimmende tocht. Na een klim van ongeveer 15 kilometer eindigt men in Cauterets.

Parcours etappe 11 Tour de France 2015. Bron: Le Tour
Route etappe 11 Tour de France 2015. Bron: Le Tour