Etappe 1 – Proloog Utrecht

Proloog Tour de France 2015 Utrecht

De eerste etappe van de Tour de France 2015 is een tijdrit door Utrecht. Vorig jaar was er bij het vertrek vanuit Engeland geen proloog maar een gewone etappe. Dit jaar heeft de Tour de France organisatie ervoor gekozen om op 4 juli 2015 een individuele tijdrit in te plannen door Utrecht. De Tour de France is al 5 keer eerder vanuit Nederland vertrokken. De laatste keer was dat in 2010 vanuit Rotterdam.


etappe 1 tour de france 2015
Het parcours van de proloog Tour de France 2015 in Utrecht. Bron: Letour + GEOAtlas.com

Route Tour de France Utrecht

Het parcours van de proloog gaat volledig door Utrecht heen. Het is een vlakke rit door de stad van in totaal 13,7 kilometer lang. De renners starten vlak bij de Utrechtse Jaarbeurs. Er wordt via een lus naar het oosten van Utrecht gereden. De renners gaan via het FC Utrecht stadion (Galgenwaard) richting het Science Park. Vanaf het Science Park wordt richting de Biltstraat en de Domtoren weer terug gereden richting het centrum van Utrecht. De route brengt de renners langs het spoorwegmuseum om vervolgens te finishen vlakbij de vertrekplaats tussen het Centraal Station en de Jaarbeurs.

Vertrektijd Tour de France Utrecht

De tijdrit op zaterdag 4 juli 2015 vertrekt om 14:00 uur vanuit Utrecht. De eerste renner zal op dat moment wegrijden vanaf de Jaarbeurs. Achter de Jaarbeurs zal een podium opgebouwd worden waarvandaan het startschot gelost wordt. Er zal elke 2 tot 3 minuten een nieuwe wielrenner vertrekken voor de proloog door Utrecht. De reclamekaravaan zal op zaterdag 4 juli om 12:00 vertrekken. De reclamekaravaan zal het parcours van 13,7 kilometer als eerste afleggen.
Voor de liefhebbers die het hele weekend Tour de France willen kijken in Utrecht vertrekt het peloton op zondag 5 juli 2015 om 13:45. De renners vertrekken vanaf de Croeselaan in Utrecht. Het peloton zal de eerste 10 kilometer geneutraliseerd door de binnenstad van Utrecht rijden. De echte start van de tweede etappe zal zijn vanaf de ‘t Goylaan.
Bekijk hier de vertrektijden van alle renners tijdens de proloog.
https://www.youtube.com/watch?v=xLJH4u-0Z24