Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Tour de France 2014

Het Grand Départ van de Tour de France zal in 2014 in Yorkshire (Groot-Brittannië) plaatsvinden. Op zaterdag 5 juli 2014 wordt verreden van Leeds naar Harrogate. Opnieuw is gekozen voor een eerste etappe in plaats van een proloog en op deze wijze zal Mark Cavendish op eigen bodem zich willen revancheren ten opzichte van de Duitser Marcel Kittel, die de gele trui tijdens de eerste etappe van dit jaar afkaapte. Na de 191 kilometer lange aftrap volgt een 198 km. lange rit van York naar Sheffield en de derde en laatste etappe op het Britse eiland zal eindigen in Londen. Na de eerste kilometers in Frankrijk (Lille, etappe 4) zal de koerskaravaan België aandoen en dit zal wellicht niet zonder spektakel verlopen; etappe 5 voert de renners via negen kasseienstroken (waaronder de legendarische Bos van Wallers) naar Arenberg. Deze dag zullen de klassementsrenners voorzichtig zijn en als stiekem vooruit kijken naar de dagen erop.
Kasseien in de Tour de France 2014

In Tour 2014 geen Alpe d’Huez

Via de Vogezen wordt koers gezet naar de Alpen. In tegenstelling tot dit jaar zal hier geen tot weinig beslissingen vallen. In 2014 ontbreken (opnieuw) Le Telegraphe en Alpe d’Huez. Etappe 12 naar La Planche des Beless en etappe 14 van Grenoble naar Risoul zijn de scherprechters van de Alpen in 2014. Waar dit jaar Froome in de Pyreneeën al vroeg korte metten maakte met de concurrentie, zal volgend jaar ná de Alpen koers worden gezet naar het zuiden van Frankrijk. Etappe 17 lijkt op voorhand al de predikaat Koninginnerit met zich mee te krijgen: in een zware etappe via de Tourmalet wordt er bergop gefinisht op Pla d’Adet. Op de voorlaatste dag wordt de enige chronorace verreden en wordt bekend wie het geel naar Parijs mag meenemen, alwaar een dag later om de eindzege wordt gesprint.

Verwachtingen Tour de France 2014

Er kan worden geconcludeerd dat de koersdirectie wensen van de renners eindelijk heeft vervuld; op enkele zware en lange etappes na, zijn de etappes waar bergop wordt gefinisht redelijk kort. Vooral titelhouder Chris Froome zal erg blij zijn met het parcours en zal de gedoodverfde favoriet worden. Vicenzo Nibali en Alberto Contador zullen zijn voornaamste uitdagers zijn, maar ook Nairo Quintana mag niet klagen; de Colombiaanse rasklimmer zal blij zijn met de enige chronorace van slechts 54 kilometer. Ook de sprinters en aanvallers zullen blij zijn met dit parcours; tijdens de etappes in Engeland zal er allereerst gesprint en gestreden worden om de gele trui en ook een etappewinst in Londen zal menig renner op zijn erelijst bijschrijven. De klassieke renners zullen smullen van de aankondiging van de negen kasseistroken in de vijfde etappe, zo zal Greg van Avermaet deze dag met rood omcirkelen: de Belg zal ongetwijfeld in zijn thuiswedstrijd zijn eerste grote zege willen boeken. Chauvinistisch dat we zijn, hopen we natuurlijk dat Pieter Weening zijn kunstje van 2005 in Gerardmer zal herhalen en ook Bauke Mollema gaf aan tevreden met de route van de aankomende Tour te zijn.
Lees ook in deze serie:

Froome winnaar tour de france 2014?