Favorieten Witte Trui

Favorieten Witte Trui Tour 2014

De Tour de France gaat in 2014 een nieuwe winnaar krijgen van de witte trui, die aan de winnaar van het jongerenklassement zal worden uitgereikt. De oud-winnaars van de witte trui, die dit jaar weer aan de Tour de France meedoen, zijn inmiddels te oud om nog voor het jongerenklassement in aanmerking te komen. Onder hen zijn Alberto Contador (winnaar van de witte trui in 2007), Pierre Rolland (winnaar van de witte trui in 2011) en Andy Schleck (drie jaar op rij winnaar van de witte trui tussen 2008 en 2010, waarbij hij in 2010 achteraf ook eindwinnaar van de Tour de France werd, nadat Alberto Contador de zege was afgenomen na de zogeheten clenbuterol-affaire). Om te mogen meedingen naar winst in het jongerenklassement moeten de renners, sinds een aantal jaren, jonger zijn dan 25 jaar, op 1 januari van het jaar waarin de Ronde van Frankrijk verreden wordt. Dat houdt in dat in de Ronde van Frankrijk van 2014 alleen renners, die na 1 januari 1989 geboren zijn, mee zullen mogen strijden om de witte trui.

Te oud

Dit reglement houdt in dat Tejay van Garderen, de winnaar van de witte trui in de Tour de France van 2012 (en destijds vijfde in het algemene eindklassement), niet meer mee kan dingen naar winst in het jongerenklassement in de Tour de France van 2014, omdat hij enkele maanden te oud is. Ook Andrew Talansky, onlangs winnaar van het Critérium du Dauphiné en vorig jaar tiende in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk en tweede in het jongerenklassement, is ruim een maand te oud om mee te mogen dingen naar de witte trui in de Tour de France van 2014.

Carlos Betancur

Wie ook niet mee zal strijden om de winst in het jongerenklassement van de Tour de France van 2014 is Carlos Betancur. De Colombiaan, die vorig jaar als vijfde eindigde in het algemeen klassement van de Ronde van Italië en daarin ook het jongerenklassement wist te winnen, had zijn pijlen dit voorseizoen helemaal gericht op een goede voorbereiding op de Ronde van Frankrijk, maar hij zal niet meedoen. Na uitstekende prestaties in het vroege voorjaar, met onder meer winst in het eindklassement van Parijs-Nice (inclusief twee etappezeges), kreeg Betancur te maken met fysiek malheur en zal hij, naar eigen zeggen, niet op tijd fit zijn om aan de start van de Ronde van Frankijk te verschijnen.

Winnaar vorig jaar

De winnaar van de witte trui in de Tour de France van 2013 ontbreekt dit jaar ook op de deelnemerslijst. Nairo Quintana, die vorig jaar naast de witte trui ook de bolletjestrui won en tweede werd in het algemene eindklassement, verkoos dit jaar de Ronde van Italië boven de Tour de France. Dit deed hij met succes, want hij wist de Ronde van Italië te winnen (inclusief twee etappezeges). Hij won dus de roze trui, maar ook de witte trui, want dankzij zijn jonge leeftijd (24 jaar) wist hij naast het eindklassement automatisch ook het jongerenklassement te winnen in de Giro d’Italia van 2014.

Kanshebbers witte trui

De nummers één en twee van het jongerenklassement in de Tour de France van 2013 strijden dus dit jaar niet mee om de witte trui. De nummers drie en vier van het jongerenklassement van vorig jaar zullen daarin dit jaar opnieuw om de winst mee gaan doen. De Poolse alleskunner Michal Kwiatkowski, vorig jaar elfde in het eindklassement van de Tour de France en dus derde in het jongerenklassement, is een van de belangrijkste gegadigden voor de witte trui in de Tour de France van 2014. Hij heeft een prima voorjaar achter de rug, waarin hij onder meer de Ronde van de Algarve won (inclusief twee etappezeges), tweede werd in de Ronde van het Baskenland en derde eindigde in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Een van zijn belangrijkste uitdagers zal Romain Bardet zijn, die vorig jaar vijftiende werd in het eindklassement van de Tour de France en vierde werd in het jongerenklassement. Bardet eindigde dit voorjaar onder meer in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Catalonië al in de top-5 van het eindklassement.
Ook Thibaut Pinot, die in 2012 als tiende eindigde in het algemeen klassement van de Tour de France en tweede werd achter Tejay van Garderen in het jongerenklassement, zal dit jaar een gooi doen naar de winst in het jongerenklassement. In 2012 won hij al eens een Touretappe, maar in de Tour de France van 2013 presteerde hij minder goed. Later in 2013 eindigde hij in de Ronde van Spanje wel keurig als zevende in het eindklassement. In 2014 schopte hij het onder meer tot de top-10 in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië.

Tom Jelte Slagter kanshebber witte trui 2014
Tom Jelte Slagter.

Tom-Jelte Slagter

Zoals al eerder aangegeven, dingt Andrew Talansky niet meer mee naar de winst in het jongerenklassement in de Tour de France van 2014, maar hij heeft wel een ploeggenoot, Tom-Jelte Slagter, die dat in zijn plaats zou kunnen doen. Slagter wist in de afgelopen maanden twee etappes te winnen in Parijs-Nice en werd keurig netjes vijfde in de Waalse Pijl en zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Een andere Nederlander, die voor een goede klassering in het jongerenklassement wil gaan, is Tom Dumoulin. Vorig jaar werd hij vijfde in het klassement om de witte trui, weliswaar op ruim een uur van de top-4, maar de voorbije weken heeft hij laten zien in goede vorm te steken, wat hij onderstreepte met de nationale titel in het tijdrijden. Er mag dus wat van hem verwacht worden, zéker omdat hij een vrije rol heeft gekregen van zijn ploeg, die toch vooral zal mikken op sprintzeges met Marcel Kittel of eventueel John Degenkolb.
Lees ook in deze serie: