Favorieten Groene Trui

Favorieten Groene Trui Tour 2014

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er in de Tour de France van 2014 niet al te veel gegadigden voor het winnen van de groene puntentrui. Uiteraard is er wel een aantal topsprinters dat het winnen van dit tricot tot hoofddoel heeft gemaakt voor de Tour de France van 2014.

Kanshebbers Groene Trui

Misschien wel de grootste favoriet om de groene trui naar Parijs te brengen is Peter Sagan. Hij won het groene tricot immers in de edities van 2012 en 2013 ook. Van het rijtje sprinters, dat van start gaat in de Tour de France van 2014 is hij de meest complete. Hij pakt immers zijn punten niet alleen in de vlakke etappes, die in massasprints eindigen, maar hij kan ook behoorlijk klimmen, dus hij kan ook in etappes met lastige aankomsten (waar andere sprinters vaak eerder afhaken) gevaarlijk zijn. Hij is ook in staat om in heuvelachtige etappes in een ontsnapping mee te gaan, om daar de punten voor de groene trui weg te kapen, zonder dat de concurrentie punten pakt. Deze strategie heeft de afgelopen twee jaar (met name in 2012) gewerkt en zou ook in 2014 zijn vruchten wel weer eens kunnen afwerpen.

sagan favoriet groene trui tour de france 2014
Peter Sagan won in 2013 de Groene trui. Foto: Sirotti

Mark Cavendish wist in alle grote rondes het puntenklassement (en de bijbehorende trui) al eens te winnen. In de Tour de France van 2014 is zijn doel, naast het uitbreiden van zijn toch al imposante aantal van 25 ritzeges, om, evenals in 2011, de groene trui naar Parijs te brengen. Naast Sagan zal ook Marcel Kittel een concurrent van Mark Cavendish zijn. De Duitser was vorig jaar de onbetwiste sprintkoning van de Tour de France met vier etappezeges, waaronder die op de Champs-Élysées, die Cavendish tussen 2009 en 2012 vier keer op rij wist te winnen. Kittel zal, evenals Cavendish, zijn punten voor de groene trui vooral in de vlakke sprints moeten pakken, want zodra de weg enigszins omhoog gaat, haakt hij al vrij snel af. Zijn ploeg Giant-Shimano zal bij de wat lastiger aankomsten, die door de sprintersploegen nog wel te regisseren zijn, inzetten op John Degenkolb.
André Greipel zal in de Tour de France van 2014 ook een gooi willen doen naar de groene trui. De Duitser won al eens het puntenklassement in de Ronde van Spanje en boekte de afgelopen drie edities minimaal één ritzege in de Tour de France, zoals Sagan dat in de afgelopen twee edities telkens deed en Cavendish zelfs in de afgelopen zes(!) edities. Greipel heeft echter hetzelfde euvel als Kittel en Cavendish, wat betreft het afhaken, als er in de slotfase van een op papier redelijk vlakke rit nog enkele hoogtemeters overbrugd moeten worden, al klimt hij doorgaans wel iets beter dan Cavendish en Kittel.

Alexander Kristoff daarentegen, die nog nooit een etappe in een ‘grote ronde’ wist te winnen, maar in de Tour de France van 2013 wel de nodige ereplaatsen bij elkaar fietste, mag in staat worden geacht om korte klimmetjes in de finale van een ‘sprintersetappe’ beter te verteren dan Cavendish, Kittel en Greipel. Bovendien won hij dit voorjaar Milaan – San Remo, dus ook met hem dient wel degelijk rekening te worden gehouden in de diverse massasprints. Vermoedelijk komt hij echter pure snelheid te kort om zich in de vlakke etappes te kunnen meten met mannen als Kittel, Cavendish en Greipel. Of hij dus echt een rol zal kunnen spelen in de strijd om de groene trui, is de vraag, maar de top-5 in het puntenklassement is voor hem zeker haalbaar.
Lees ook in deze serie: