Favorieten Gele Trui

Favorieten Gele Trui Tour 2014

Op voorhand lijken er twee grote favorieten te zijn voor de eindzege in de Tour de France van 2014. Dit zijn de Spanjaard Alberto Contador (zesvoudig winnaar van een ‘grote ronde’, waarvan drie keer de Tour de France, maar zijn zege in 2010 werd van hem afgenomen vanwege de alom bekende clenbuterol-affaire; ook won hij de Ronde van Spanje al twee keer en de Ronde van Italië één keer) en de Brit Christopher Froome (winnaar van de Tour de France in 2013). Naast deze twee topfavorieten is er nog een lijstje met outsiders, onder wie de Italiaan Vincenzo Nibali (eenmalig winnaar van zowel de Ronde van Spanje als de Ronde van Italië), de Spanjaard Alejandro Valverde (eenmalig winnaar van de Ronde van Spanje), de Belg Jurgen van den Broeck en ‘onze eigen’ Bauke Mollema.

Alberto Contador

In de Tour de France van 2013 was Alberto Contador, als gevolg van ziekte in het voorjaar, niet fit genoeg om de strijd om de eindzege aan te gaan met Christopher Froome. Hij moest, achter Froome, Nairo Quintana en Joaquim Rodríguez, genoegen nemen met de vierde plaats. Daar waar de voorbereiding van Contador op de Tour de France van 2013 dus werd verstoord door fysieke ongemakken, heeft hij zich in 2014 optimaal kunnen prepareren voor de Tour de France. De eindzeges in Tirreno Adriatico en de Ronde van het Baskenland en tweede plaatsen in de eindklassementen van de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné en de diverse etappezeges in die lastige, en over het algemeen sterk bezette, rondes geven aan dat het met de vorm van Contador wel goed zit.

Christopher Froome

De voorbereiding op de Tour de France van 2014 is voor Christopher Froome minder vlekkeloos verlopen dan een jaar eerder. Destijds won hij vrijwel alle eindklassementen van de meerdaagse voorbereidingskoersen, waar hij aan deelnam. Dit voorjaar heeft Froome te kampen gehad met rugklachten en met ziekte. Desondanks won hij de Ronde van Oman en de Ronde van Romandië (beide inclusief ritzege) en won hij twee etappes in het Critérium du Dauphiné. Froome zal er, ondanks dat Contador een beter voorseizoen heeft gekend, alles aan doen om opnieuw de gele trui naar Parijs te brengen, maar op basis van de eerste helft van 2014 is Alberto Contador favoriet.

wie wint in 2014 de tour de france
Top 3 Tour de France 2013. Foto: Sirotti.

De outsiders 2014

Een aantal outsiders is al genoemd. Vincenzo Nibali gaat na zijn derde plaats in de Tour de France van 2012 (achter Bradley Wiggins en Chris Froome) voor de hoogste trede in 2014. Alejandro Valverde, die ook een prima voorseizoen achter de rug heeft en nog iets wil rechtzetten na de befaamde waaier-etappe in de Tour de France van 2013 (waarin hij op ruim een 10 minuten achterstand binnenkwam en uitgeschakeld was voor een eventuele podiumplaats), gaat proberen om zijn beste prestatie (vijfde in de Tour de France van 2007) te verbeteren. Bauke Mollema, die pas geleden, op weg naar de Tour de France, (net als in 2013) een goede Ronde van Zwitserland reed, gaat proberen zijn zesde plaats van 2013 te verbeteren en hoopt op het podium in Parijs. Dat laatste geldt ook voor de Belgische hoop, Jurgen van den Broeck, die al twee keer vierde werd in het eindklassement van de Tour de France (waarvan één keer na het schrappen van Alberto Contador als eindwinnaar, in 2010).

Andere kanshebbers algemeen klassement

Naast deze gevestigde namen is er ook nog een aantal gretige jonge renners, dat zich zeker zal willen laten zien in het algemeen klassement van de Tour de France van 2014. Dit zijn Tejay van Garderen (al eens vijfde in het eindklassement in 2012), Andrew Talansky (in 2013 tiende in het eindklassement en onlangs winnaar van het Critérium du Dauphiné), Romain Bardet (in 2013 vijftiende in het eindklassement) en Thibaut Pinot (in 2012 al eens tiende in het eindklassement, inclusief ritzege). Voor de eindzege zullen zij waarschijnlijk nog wat tekort komen, maar top-5 of top-10 behoort tot de mogelijkheden. Lees ook in deze serie: