Favorieten Bolletjestrui
Tot de Tour de France van 2012 was het behoorlijk lastig om de winnaar van het bergklassement op voorhand te voorspellen. In de aanloop naar de Tour de France van 2012 is de puntentelling echter aangepast, nadat dat in 2011 ook al gebeurd was, waardoor de winnaar van de bolletjestrui naar alle waarschijnlijkheid iemand zal zijn, die ook in de top-10 van het eindklassement terecht gaat komen.
De genoemde aanpassing van de puntentelling heeft plaatsgevonden, om te zorgen dat de winnaar van het bergklassement ook een ‘echte klimmer’ zou zijn. Kennelijk is het te vaak gebeurd dat de bolletjestrui werd gewonnen door renners, die in diverse (heuvelachtige) etappes in de aanval gingen om zo veel mogelijk punten te verzamelen en op die manier het bergklassement wisten te winnen. Regelmatig waren dit dan niet de erkende topklimmers, maar de avonturiers die goed konden rekenen en wisten wanneer ze in de aanval moesten (mits de benen goed waren) om het juiste aantal punten binnen te halen.
Aanpassing bergklassement
De aanpassing van de puntentelling van het bergklassement, in de aanloop naar de Tour de France van 2012, heeft ervoor gezorgd dat het voor dergelijke avonturiers een stuk ingewikkelder is geworden om de bolletjestrui naar Parijs te brengen. Het aantal te behalen punten op de cols van de buitencategorie is gestegen, daar waar het aantal te behalen punten op de cols van eerste tot en met vierde categorie juist gedaald is. Dit zorgt ervoor dat de topklimmers, die over het algemeen ook hoog eindigen in het algemeen klassement, de meeste kans hebben op het winnen van het bergklassement. Daarnaast is het ook nog zo dat bij een aankomst bergop, wanneer het een col van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie betreft, dubbele punten worden uitgekeerd. Dit reglement geldt sinds de Tour de France van 2011. Voordien was het zo dat die dubbele punten op de laatste col van de dag te verdienen waren, ook als daar niet de aankomst van de etappe lag.
Na de meest recente aanpassing van de puntentelling van het bergklassement, in de aanloop naar de Tour de France van 2012, wisten Thomas Voeckler (in 2012) en Nairo Quintana (in 2013) de bolletjestrui te winnen. Voeckler wist, na zijn vierde plaats in het eindklassement van de Tour de France van 2011, niet in de top-25 van het eindklassement te eindigen in 2012, maar won desondanks de bolletjestrui (inclusief twee ritzeges). Quintana daarentegen werd tweede in het eindklassement van de Tour de France van 2013 en sleepte tevens de bolletjestrui in de wacht. Achter hem eindigde Chris Froome, de winnaar van de Tour de France van 2013, als tweede in het bergklassement. Joaquim Rodríguez, die derde werd in de Tour de France van 2013, eindigde als vierde in het bergklassement.
Kanshebbers Bolletjestrui Tour 2014
De kans is groot dat de bolletjestrui in de Tour de France van 2014 opnieuw naar een renner uit de top-10 van het eindklassement gaat. Met zes aankomsten bergop zijn er dusdanig veel punten te verdienen, dat het voor de avonturiers met klimmersbenen lastig zal zijn om de klassementsrenners de loef af te steken. De belangrijkste gegadigden voor winst in het bergklassement, naast waarschijnlijk een topklassering in het algemeen klassement, zijn Alberto Contador en Chris Froome, maar ook Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Bauke Mollema kunnen wellicht een rol spelen. Misschien dat ook de gebroeders Schleck, die geen grote ambities lijken te hebben voor een topklassering in het eindklassement, plannen hebben om mee te strijden om de bolletjestrui. Daarnaast worden renners als Pierre Rolland, Joaquim Rodriquez en Christoph Riblon genoemd als kanshebbers voor de bolletjestrui.
Lees ook in deze serie: