Thorwald Veneberg

Het overkomt een sporter wel eens, dat hij of zij iets aparts wint, waardoor deze tot in lengte van jaren wordt herinnerd. Het kan soms jaren duren, voordat een ander deze prestatie evenaart. In de muziekwereld kennen we dit ook. Teach-inn wordt elk jaar in de meimaand weer in herinnering gebracht als laatste Eurovisiewinnaar.
Op 10 mei 2014 is er ook weer zo’n moment geweest, dat iemand weer nieuws is, omdat een ander zijn oude prestatie evenaart. Maarten Tjalingii pakt in de Giro d’Italia de blauwe trui, de bergtrui, omdat hij twee keer als eerste over een bergje komt. De laatste Nederlander, die dat presteerde, was Thorwald Veneberg in 2005. Zijn naam als renner duikt daarom weer op in wielerminnend Nederland. De huidige technisch directeur van de KNWU kon rond de eeuwwisseling redelijk goed fietsen en maakte deel uit van de Raboploeg. In 2000 werd hij zelfs Nederlands kampioen bij de espoirs. Hij won verder nog wat kleinere wedstrijden. Verder reed hij, zoals men dat zo mooi zegt, in dienst van anderen. Veneberg studeerde tussendoor nog wel even af in de bewegingswetenschappen. Het is verbluffend wanneer je op internet gaat raadplegen op zijn naam. Er zijn diverse berichten en items over zijn carrière in het wielrennen. Eenmaal wordt hij een vergeten renner genoemd, hetgeen best vreemd is, omdat hij na zijn profbestaan zijn geld bleef verdienen in het wielrennen.
De in 1977 te Amsterdam geboren Veneberg kende zijn dieptepunt in 2006 tijdens de Tirreno-Adriatico bij een zware valpartij met diverse breuken als gevolg. In 2007 dacht hij zijn comeback te vieren, maar de Raboploeg wilde niet verder met hem. Tot 2008 vocht hij zijn ontslag aan. Pas in dat jaar kwam men tot overeenstemming. Veneberg startte drie keer in de Vuelta en twee keer in de Giro met de 48e plaats als beste resultaat. In één artikel staat de volgende wijsheid: Wie na zijn carrière bekender wordt dan tijdens, heeft iets verkeerds gedaan. In het geval van Thorwald Veneberg: te weinig gewonnen en te veel geprocedeerd. Hij won dus wel af en toe, in 2005 zelfs de Scheldeprijs. En hij heeft een mooie blauwe trui in de Giro gewonnen. Dat kunnen weinig Nederlanders met hem delen. Nu is hij niet meer de laatste bezitter van de trui. Op 10 mei 2014 is dat weer over geraakt. Laten we hopen, dat de tiende mei dat ook met Teach-inn doet.
Auteur: Gerard Bot

Geplaatst op Categorieën Column