Terugblik eerste tourweek

Nu de renners vandaag genieten van een welverdiende rustdag, kan de balans van de eerste week van de Tour de France worden opgemaakt. Topfavoriet Chris Froome liet er geen gras over groeien: al in de eerste beste bergrit, zaterdag tijdens de achtste etappe van Castres naar Ax 3 Domaines, liet de in Kenia geboren renner van Team Sky zijn concurrenten de hielen zien. Zijn superknecht Richie Porte werd tweede en de suprematie van vorig jaar leek zich al na zeven dagen koers te herhalen. Gisteren, tijdens de tweede Pyreneeënrit van Saint-Girons naar Bagneres-de-Bigorre, viel zowel de Australische Porte, plus alle Sky renners echter door de mand. Met nog 130 kilometer te gaan was het Froome alleen versus de mannen van Movistar (Valverde, Quintana) en Saxo (Contador, Kreuziger), echter kon Froome probleemloos vlogen.
In de schaduw van het gedring om geel valt de opmerkelijk goede prestatie van Bauke Mollema en Laurens ten Dam op. De renners van Belkin staan op de rustdag op de derde en vierde plaats in het algemeen klassement en verteerden de twee loodzware bergritten erg goed. Voor het eerst sinds de eind jaren tachtig, toen Rooks en Theunisse voor Nederlands (klim)succes zorgden, staan er weer twee Nederlanders bij de top vijf.
Na de rustdag staan er morgen, donderdag en vrijdag een vlakke etappe voor de boeg. De klassementsrenners kunnen woensdag aan de bak, als de klimtijdrit voor de boeg staat. Ook kijken zij al uit naar zaterdag, als de Alpen opdoemen. Met zondag de Mont Ventoux en donderdag tweemaal de Le Alpe-d’Huez staat het peloton de derde week nog behoorlijk wat te wachten.