Seizoensoverzicht deel 6: Vuelta 2014

Het wielerseizoen van 2014 zit er op en in een aantal delen kijken wij terug op het afgelopen jaar. Eerder keken we al terug op de voorjaarsklassiekers, de Giro en de Tour. In dit deel kijken we terug op de Vuelta 2014.

Ronde van Spanje

De Vuelta is de laatste van de drie Grote Rondes. De deelname van Alberto Contador aan de Vuelta a España leek lange tijd aan een zijden draadje te hangen. Contador hield aan zijn valpartij in de Tour de France een breuk in zijn scheenbeen en een ontsteking aan zijn knie over. Tien dagen voor vertrek liet hij weten toch mee te doen aan de Ronde van Spanje. Niet alleen Contador, maar ook Chris Froome, Joaquim Rodríguez en Alejandro Valverde kwamen naar de Vuelta om iets van hun wielerseizoen goed te maken. Froome kwam evenals Contador ten val in de Tour. Rodríguez moest gedwongen de Giro d’Italia verlaten. Bovendien stelde Rodríguez teleur in de Ronde van Frankrijk. Valverde reed daarentegen een goede Tour. De Spanjaard belandde alleen net naast het podium. Wie van hen neemt revanche in de Vuelta?

Route van de Vuelta 2014.
Route van de Vuelta 2014.

Santiago de Compostella

De Vuelta 2014 is een ode aan de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Onderweg naar dit bedevaartsoort leggen de renners op de fiets een afstand af van meer dan 3.000 kilometer. De route begint in het zuiden van Spanje met een ploegentijdrit en eindigt in het noorden met een individuele tijdrit in en om Santiago de Compostella. Een ding is zeker. Het deelnemersveld van de Vuelta is nog nooit zo sterk geweest. Zowel de nummer één, twee als drie van de Tour de France 2013 (Froome, Quintana, Rodríguez) en de Giro d’Italia 2014 Quintana, Urán, Aru) zijn dit jaar aanwezig. Van alle favorieten doet Quintana op dag één de beste zaken. De Spaanse ploeg Movistar wint de openingstijdrit onder de palmbomen in Jerez de la Frontera en tijdritspecialist Jonathan Castroviejo mag als eerste de rode trui aantrekken.
In de tweede rit laat Nacer Bouhanni zien dat hij niet alleen sprintetappes in de Ronde van Italië kan winnen, maar ook in de Vuelta. De leiderstrui blijft in Spaanse handen en hangt na vandaag om de schouders van Valverde. De daaropvolgende etappe kent een lastige aankomst heuvelopwaarts. De Australiër Michael Matthews is als eerste boven en pakt hiermee zowel de etappeoverwinning als de rode trui. Het Nederlandse wielertalent Wilco Kelderman eindigt op een vierde plaats. In Córdoba, ‘de warmste stad van Europa’, houdt John Degenkolb zijn hoofd koel. De Duitse sprinter laat bij afwezigheid van zijn kopman Marcel Kittel zien dat hij zijn honneurs uitstekend waarneemt. Degenkolb zet niet alleen etappe vier en vijf, maar ook twaalf en zeventien op zijn naam. In de eerste echte bergetappe herovert Valverde de rode trui. Hij rijdt samen met Froome en Contador naar de streep en is de sterkste op de slotklim.

Nacer Bouhanni wint etappe 2 van de Vuelta 2014. Foto: Sirotti
Nacer Bouhanni wint etappe 2 van de Vuelta 2014. Foto: Sirotti

Contador

Etappe zeven leek vooraf al een uitgelezen kans voor de ‘onbekenden’ om zich in de kijker te rijden. De winnaar Allesandro De Marchi, die in de Tour nog werd verkozen tot de meest strijdlustige renner, maakte hiervan samen met zijn drie medevluchters Hesjedal, Dupont en Tschopp dankbaar gebruik. Etappe acht is vlak en gaat evenals de tweede rit naar Bouhanni. De etappe daarna krijgt het peloton opnieuw een bergrit voorgeschoteld. Dit maal slaan de Colombiaanse renners hun slag. De 26-jarige Winner Anacona maakt onderdeel uit van een 31-man tellende kopgroep en wint de etappe. Quintana verovert de leiderstrui, maar hij legt het in de slotklim wel af tegen Contador. Na deze rit staat er een dag rust op het programma.
De eerste van de twee individuele tijdritten gaat over 36,2 kilometer en wordt gewonnen door tijdritspecialist Tony Martin. Fabian Cancellara komt elf seconden tekort en krijgt van de jury zeven strafseconden aan zijn broek wegens stayeren. Uran nestelt zich daarom op de tweede plaats en Contador eindigt als vierde. Deze vierde klassering zorgt er voor dat hij de leiding in het klassement overneemt. In etappe elf komt Quintana voor de tweede achtereenvolgende dag ten val en moet hij de Vuelta verlaten. De Italiaan Fabio Aru gaat er met de ritzege vandoor. Tijdens het criterium van Logroño tekent plaatsvervangend sprintcanon Degenkolb voor zijn derde overwinning. In de dertiende etappe is de Nederlander Kelderman dichtbij zijn eerste overwinning, maar moet hij de Spanjaarden Navarro en Moreno nipt voor zich dulden.

Koninginnerit

Voor de rustdag volgen nog drie bergetappes met afsluitend de Koninginnerit van de Vuelta. In etappe veertien en vijftien worden de aanvallers, Ryder Hesjedel en Przemyslaw Niemiec, beloond met de dagwinst. Tijdens de Koninginnerit trekt Froome ten aanval en laat Contador zien dat hij de sterkste renner is. Contador pareert de aanval van Sky en wint uiteindelijk de Koninginnerit. ‘Winnen smaakt naar meer’, zullen Degenkolb en Aru hebben gedacht. In etappe zeventien en achttien pakken zij hun vierde en tweede etappezege. De Australiër Adam Hansen voorkomt met een succesvolle demarrage diep in de finale van de negentiende etappe dat Degenkolb, evenals in 2012, zijn vijfde etappeoverwinning pakt. In de laatste bergrit laten Contador, Froome en Valverde nogmaals zien dat zij de beste klimmers zijn van het peloton.

Ryder Hesjedal wint etappe 14 van de Vuelta. Foto: sirotti
Ryder Hesjedal wint etappe 14 van de Vuelta. Foto: sirotti

Contador in het rood naar Santiago de Compostella

De afsluitende individuele tijdrit in en rondom Santiago de Compostella gaat over een afstand van 9,7 kilometer. De onderlinge verschillen zijn klein en de uitslag heeft geen gevolgen voor het algemeen klassement. De weergoden gooien echter wel roet in het eten van menig renner die vandaag had willen pieken. De Italiaan Adriano Malori profiteert hiervan en rijdt op droog wekdek de winnende tijd. Het podium van de Vuelta 2014 ziet er als volgt uit. Contador wint voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Spanje. Froome wordt voor de tweede keer tweede en Valverde eindigt op de derde plaats. Valverde nestelt zich hiermee voor het derde achtereenvolgende jaar op het erepodium. De bergtrui gaat eveneens naar een Spanjaard, Luis León Sánchez. Sánchez reed alert en zat mee in de juiste ontsnappingen. Hij veroverde de trui in etappe veertien en was hem nadien één dag kwijt om hem vervolgens niet meer af te staan.

alberto contador in de rode trui in santiago de compostella
Alberto Contador wint Vuelta 2014. Foto: Sirotti

Geplaatst op Categorieën Vuelta