Seizoensoverzicht deel 5: Tour de France 2014

Het wielerseizoen 2014 zit erop en we maken ons op voor de wintermaanden. Een mooi moment om terug te blikken op het wielerseizoen 2014. Afgelopen weken keken we terug op de grote voorjaarsklassiekers en op de Giro. Vandaag kijken we terug op de Tour de France.

Tour de France 2014

Voorafgaand aan de Tour de France 2014 waren er drie favorieten voor de eindoverwinning, Chris Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Waar iedereen verwachtte dat de Tour dit jaar zou uitmonden in een strijd der titanen, ontaardde de 101ste editie in een stoelendans. De ene na de andere topfavoriet moest door een valpartij gedwongen het strijdtoneel verlaten. Op het slagveld van Ieper naar Arenberg sneuvelde titelverdediger Froome. Na een zware val in de vierde etappe ging hij in deze kasseienrit opnieuw onderuit. Net voor de eerste rustdag zwaaide ook tweevoudige Tourwinnaar Contador het peloton vaarwel. Met nog twee weken koers voor de boeg trok Nibali de gele trui aan en hij bracht hem vervolgens ook naar Parijs.

de winnaars van de truien in de tour de france 2014
Winnaars Tour de France 2014. Foto Sirotti

Grand depart Leeds

De Ronde van Frankrijk startte dit jaar in Leeds. Wat de dag of sterker nog het weekend van Mark Cavendish had moeten worden, spatte als een droom uiteen. Cavendish gaat in de sprint onderuit en Marcel Kittel pakt de overwinning plus de gele trui. Geen strijd tussen Cavendish en Kittel dus deze Tour. De 42-jarige Jens Voigt verdient vandaag alle aandacht, omdat hij in zijn laatste Tour dankzij een spectaculaire solo de bolletjestrui verovert. Etappe twee is een pittige heuvelrit waarin de kopmannen hun gezicht laten zien. De man in vorm is Nibali. Hij pakt niet alleen de ritwinst, maar ook de leiderstrui die hij tot en met etappe acht mag dragen. De derde en tegelijkertijd laatste dag op Engelse bodem wordt afgesloten met een massasprint voor Buckingham Palace. De sprint wordt met overmacht gewonnen door de trein van Kittel.
Na het regenachtige avontuur in Engeland neemt ook Andy Schleck afscheid van de Tour. In etappe vier kiest Thomas Voeckler, evenals in de tweede rit, voor de aanval. Later zal blijken dat het niet zijn Tour is en dat ook deze solo zal mislukken. Het is opnieuw Kittel die de winst pakt, maar dit keer met een minieme voorsprong op Alexander Kristoff. Etappe vijf is ‘de dag des oordeels’. Liefhebbers van Parijs-Roubaix hebben uitgekeken naar deze Touretappe. De organisatie besluit in verband met de aanhoudende regen twee kasseienstroken, van in totaal drie kilometer, uit het parcours te halen. De Nederlander Lars Boom schrijft deze historische rit op zijn naam. Samen met zijn ploeggenoot Sep Vanmarcke en de Deen Jakob Fuglsang zijn zij de sterkste. Froome staakt zijn strijd na een tweede val en Contador verliest minuten.

Chris Froom valt uit in de Tour de France 2014.
Chris Froom valt uit in de Tour de France 2014.

Nibali

Etappe zes en zeven zijn vlak. In etappe zes wordt Kittel verrast door de wind. André Greipel pakt de dagwinst. Etappe zeven gaat met een banddikte voorsprong naar Matteo Trentin, die vorig jaar ook al een Touretappe meepikte. Daarna volgen drie ritten in de Vogezen. De eerste aankomst is bergop en de Fransman Blel Kadri wint als sterkste vluchter de etappe. Contador deelt op de La Mauselaine een plaagstootje uit aan Nibali. In de etappe daarna doet tijdrijder Tony Martin vriend en vijand versteld staan met een succesvolle solo van 50 kilometer. De Fransman Tony Gallopin is de hoogstgeplaatste renner uit de kopgroep en neemt de leiding in het klassement. In de laatste Vogezen-rit zijn Rodríguez en Voeckler in een strijd verwikkeld om de bolletjestrui. Rodríguez wint, maar moet het in de slotklim afleggen tegen de Haai van Messina. Nibali zet zijn tanden in deze tiende etappe en bevestigt hiermee dat hij niet alleen de enige overgebleven favoriet is, maar dat hij ook in grootse vorm verkeert.
Na de rustdag is het opnieuw Gallopin die van zich laat spreken. Dit keer pakt hij niet de gele trui, maar de dagzege. Etappe twaalf is vervolgens een overgangsetappe richting de Alpen. De Noor Kristoff neemt in de eindsprint revanche voor zijn eerdere nederlaag. Peter Sagan wordt tweede. Sagan heeft nog geen Touretappe gewonnen, maar hij rijdt wel sinds rit twee in de groene trui. De dertiende etappe finisht op de Chamrousse, een klim van de buitencategorie. Nibali behaalt hier zijn derde ritzege. Op de Alpencols probeert de Pool Rafal Majka iets goed te maken van de malaise, die zijn ploeg trof na het gedwongen afscheid van Contador. Majka wint de veertiende etappe en later ook de Koninginnerit van Saint Gaudens naar Pla d’Adet. Na de Alpen volgt nog één vlakke rit voor de rustdag. Kristoff is wederom de snelste sprinter.

majka wint rit 17 van de tour de france 2014
Majka komt als eerste over de finish. Foto: Sirotti

Pyreneeën

De derde Tourweek begint met een zware rit in de Pyreneeën. Evenals in etappe negen is het een tijdrijder die er met de zege vandoor gaat. Dit keer triomfeert de Australiër Michael Rogers. De daaropvolgende Koninginnerit wordt gewonnen door Majka. Tegelijkertijd neemt hij de bolletjestrui over van Rodríguez. De top van het klassement ziet er na vandaag als volgt uit: Nibali, Valverde, Pinot, Peraud en Bardet. De Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam staan op een zevende en achtste plaats. Op de Hautacam laat Nibali nogmaals zien dat hij de sterkste bergop is. Valverde verspeelt zijn podiumplaats. De vlakke etappe van Maubourguet naar Bergerac gaat naar Navardauskas, de ploegmaat van Tom-Jelte Slagter.
In de afsluitende tijdrit houdt Nibali zijn hoofd koel en wisselen de Fransmannen Pinot en Peraud van podiumplek. De tijdrit wordt gewonnen door Wereldkampioen Tony Martin en de Nederlander Tom Dumoulin eindigt op een knappe tweede plaats. Op de Champs-Élysées laat Kittel zien dat hij toch echt de sterkste sprinter is van het peloton. Evenals in 2013 pakt hij dit jaar vier etappezeges in de Tour de France. Nibali won in 2010 de Ronde van Spanje, in 2013 de Ronde van Italië en hij voegt daar in 2014 de Ronde van Frankrijk aan toe. Sagan trekt voor het derde achtereenvolgende jaar het groen aan in Parijs en Majka wint de bolletjestrui. De Tour de France van 2015 vertrekt vanuit Utrecht!tour de france 2015 vertrekt vanuit Utrecht