Seizoensoverzicht deel 3: Amstel Gold Race

Met de Vuelta en het WK wielrennen achter de rug zit het wielerseizoen van 2014 er zo goed als op. Daarom kijken we in verschillende delen terug op het seizoen 2014. Vandaag in het overzicht: de Amstel Gold Race.

Amstel Gold Race 2014

Als de stofwolken van Parijs – Roubaix zijn opgetrokken, volgt de enige wielerklassieker op Nederlandse bodem, de Amstel Gold Race. Deze klassieker staat garant voor wenden en keren. De wegen in het Limburgse heuvelland zijn snel smal en de hellingen steil. Jan Raas is recordhouder met vijf overwinningen. Hij domineerde de koers in de jaren 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982. Raas wordt gevolgd door vier andere renners, Rolf Järmann (1933 en 1998), Gerrie Knetemann (1974 en 1985), Eddy Merckx (1973 en 1975) en Philippe Gilbert (2010 en 2011). Gilbert reed in 2012 een slecht voorjaar, maar hij wist in het najaar wel de Wereldtitel in Valkenburg te pakken. Hoewel Gilbert vorig jaar opnieuw de sterkste was op de Cauberg werd de Amstel Gold Race 2013 verassend gewonnen door de Tsjech Roman Kreuziger.
De 49ste Amstel Gold Race kent 34 hellingen, waarvan de Sibbergrubbe, Geulhemmerberg, Loorberg, Gulperberg en Cauberg meerdere malen moeten worden beklommen. Op de Markt van Maastricht wordt het startschot gegeven. De finish vindt evenals vorig jaar 1,8 kilometer na de top van de Cauberg plaats. De finale begint met de beklimming van de Gulperberg (1.100 meter, 9,8 procent) en de Kruisberg (800 meter, 8,4 procent). Daarna volgt de favoriete klim van Michael Boogerd, de Eyserbosweg (1.100 meter, 7,9 procent). De Fromberg (1.200 meter, 4,8 procent) en de Keutenberg (1.700 meter, 6,1 procent) vormen de opmaat naar de één na laatste beklimming van de Cauberg (1.450 meter, 6,5 procent). De Geulhemmerberg (1.000 meter, 5,8 procent) en de Bemelerberg (900 meter, 4,5 procent) leiden de renners uiteindelijk naar de allesbeslissende slotklim.

21 Nederlanders

Aan de start van de Amstel Gold Race 2014 staan 21 Nederlandse wielrenners die allemaal in de voetsporen willen treden van Arie den Hartog, Harrie Steevens, Knetemann, Jan Raas, Jacques Hanegraaf, Steven Rooks, Joop Zoetemelk, Jelle Nijdam, Adrie van der Poel, Frans Maassen, Michael Boogerd en Erik Dekker. Pim Ligthart forceert na vijf kilometer koers een kopgroep van tien man. De Noord-Hollander krijgt onderweg gezelschap van Boem, Marycz, Loetsenko, Vanlandschoot, Riblon, Van Hecke, Mohoric, Belletti en Lang. Na 56 kilometer bedraagt de voorsprong van deze koplopers ruim 14 minuten. In het peloton is het ondertussen onrustig. Favorieten voor de overwinning zoals Joaquim Rodríguez en Andy Schleck moeten door een val de strijd staken. Daarnaast gaat ook de Nederlander Thomas Dekker onderuit. De kopgroep houdt lang stand, terwijl de voorsprong geleidelijk slinkt. Bij de tweede beklimming van de Gulperberg valt de kopgroep uiteen en blijven Riblon en Van Hecke uiteindelijk over.

Offensief Voeckler

Vanuit het peloton begint Voeckler aan een tegenoffensief. Met nog 37 kilometer voor de boeg demarreert hij op de Kruisberg. Weening, Stybar, Van Avermaet, Wellens en Fuglsang springen met hem mee. Martens en Kolobnev weten even later de aansluiting bij deze groep te vinden. De koers ontaardt in een ware slijtageslag. Alleen Van Avermaet en Fuglsang weten de twee koplopers te bereiken. Niet lang daarna worden deze vier renners opgeraapt door een decimeerd peloton. Met een lengte van 251,4 kilometer en een stevige wind is de Amstel Gold Race 2014 een zware editie, waarin de ervaren rijders diep in de finale boven komen drijven. Weening trekt in opdracht van zijn kopman Gerrans nog een keer het peloton op de kant voor de Cauberg. BMC Racing Team laat zich van voren zien en brengt Gilbert in poleposition.

Philippe Gilbert komt als eerste over de finish bij Amstel Gold race 2014
Philippe Gilbert wint AGR 2014. Foto: Sirotti

Triple van Philippe Gilbert

Aan de voet van de slotklim is er een groep over van ongeveer 40 man. BMC heeft de beste tactiek en probeert met een eerste aanval van Samuel Sánchez haar concurrenten uit de tent te lokken. Belangrijke namen zoals Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Simon Gerrans worden gedwongen om te reageren. Gilbert sluipt mee en plaatst direct als het gat is gedicht een explosieve aanval. Met nog 3 kilometer te gaan, rijdt hij in een solo naar de finish. Eerder deze week won Gilbert de Brabantse Pijl. Nu schrijft hij voor de derde keer de Amstel Gold Race op zijn naam. Op 4 seconden achterstand volgt zijn landgenoot Jelle Vanendert. De Australiër Simon Gerrans eindigt met een achterstand van 8 seconden op de derde plaats.