Het WK wielrennen zit erop en het einde van het wielerseizoen 2014 is in zicht en dit is een mooi moment om terug te blikken op afgelopen jaar. Dit doen we in een aantal delen en het tweede deel is een terugblik op de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix.
Parijs-Roubaix 2014
De wielerklassieker Parijs-Roubaix vindt altijd precies een week na de Ronde van Vlaanderen plaats. De steile hellingen van Vlaanderens Mooiste worden in Parijs-Roubaix verruild voor langere en lastigere kasseienstroken. In de wielergeschiedenis is het slechts 10 renners gelukt om beide koersen in één jaar te winnen. Dit illustere gezelschap bestaat uit, de Zwitser Heiri Suter, de Belgen Romain Gijssels, Gaston Rebry, Raymond Impains, Fred De Bruyne, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Peter Van Petegem, Tom Boonen en de Zwitser Fabian Cancellara. Boonen en Cancellara behaalden maarliefst twee keer de dubbelslag. Cancellara gaat dit seizoen opnieuw voor de dubbel, maar zijn concurrenten van Omega Pharma – Quick-Step zijn getergd door het teleurstellende resultaat in de Ronde van Vlaanderen vorige week.
Dit jaar wordt de 112ste editie van Parijs-Roubaix verreden. Met 257 kilometer is de Franse wielerklassieker 3 kilometer langer dan in 2013. In totaal krijgen de renners ruim 50 kilometer kasseien voorgeschoteld, verdeeld over 28 stroken. Vanaf de start in Compiègne is het 100 kilometer vlak. De eerste kasseienstrook ligt bij Troisvilles. Ten opzichte van de voorgaande editie heeft de organisatie een kleine wijzing in het parcours aangebracht. Het peloton passeert na Troisvilles de kasseienstroken van Haussy en Saulzoir. Deze stroken zijn in 2004 voor het laatst bereden en hebben een lengte van 800 en 1200 meter. Daarnaast is ook de 1200 meter lange strook bij Famars opnieuw opgenomen in de route.
Vroege kopgroep
Vroeg in de wedstrijd ontstaat er een 8 man tellende kopgroep bestaande uit Tim de Troyer, David Boucher, Michael Kolar, Clément Koretzky, Kenny Dehaes, Andreas Schillinger, John Murphy en Benoit Jarrier. De koplopers weten hun voorsprong uit te bouwen tot 9 minuten. Bij het Bos van Wallers-Arenberg, de eerste 5-sterrenstrook, loopt deze voorsprong in een rap tempo terug. De favorieten in het peloton worden ondertussen geteisterd door pech. Tom Boonen incasseert zijn eerste lekke band ooit in de Hel van het Noorden en titelverdediger Fabian Cancellara wordt door zijn ploeggenoot Hayden Roulston onderuit gereden. Maar ook andere favorieten zoals Alexander Kristoff en Peter Sagan liggen op het asfalt. Op 61 kilometer van de finish worden de laatste drie vroege koplopers ingerekend door het peloton.
Uitgedund peloton
Het peloton is inmiddels flink uitgedund. Boonen opent het bal en plaatst als eerste van de favorieten een aanval. Er ontstaat een kopgroep van 6 man, waaronder Tankink, Hushovd en Thomas. Met een minieme voorsprong beginnen zij aan de tweede 5-sterrenstrook, de Mons-en-Pévèle. De aanval van Boonen is gedoemd om te mislukken, omdat zijn medevluchters weigeren kopwerk te doen. Op de derde en tegelijkertijd laatste 5-sterrenstrook, de Carrefour de l’Arbe, is een hergroepering aanstaande. Eerst haken Sagan en Wynants aan. Daarna laten ook Cancellara, Vanmarcke, Stybar en Degenkolb zich zien. Boonen, Wiggins, Thomas, Terpstra, De Backer en Langeveld maken de groep tot slot compleet. Op 6 kilometer van de finish gaat Terpstra er succesvol vandoor. Zijn ploeggenoten houden hun benen stil en de andere koplopers wachten te lang om het gat dicht te rijden. Terpstra rijdt solo de Velodroom van Roubaix binnen. Degenkolb en Cancellara sprinten daarachter om de podiumplaatsen.
Succes voor Niki Terpstra
Dit wielerseizoen dus geen dubbelslag voor Cancellara. Wel behaalt hij een derde plaats in Parijs-Roubaix. Terpstra liet in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke al zien dat hij in een blakende vorm verkeerde. Na afloop van de Ronde van Vlaanderen sprak hij dan ook zijn teleurstelling uit over zijn eigen optreden en dat van zijn ploeg Omega Pharma – Quick-Step. In de Hel van het Noorden nemen zij echter revanche. Niki Terpstra is naast Peter Post, Jan Janssen, Jan Raas, Hennie Kuiper en Servais Knaven de zesde Nederlander die de kei van Parijs-Roubaix in ontvangst heeft mogen nemen.