Seizoensoverzicht deel 1: Ronde van Vlaanderen

Het einde van het wielerseizoen 2014 is in zicht en dit is een mooi moment om terug te blikken op afgelopen jaar. Dit doen we in een aantal delen en het eerste deel is een terugblik op de voorjaarsklassieker Ronde van Vlaanderen.

Ronde van Vlaanderen 2014

Als de Zwitser Fabian Cancellara ergens zijn zinnen op zet, dan is het lastig om hem van zijn doel af te houden. Sinds 2010 staat de Ronde van Vlaanderen op het wensenlijstje van de 33-jarige Beer van Bern. In 2010 plaats hij een indrukwekkende solo en behaalt hij zijn eerste overwinning in deze kasseienklassieker. Het jaar daarop ontsnapt Cancellara opnieuw, maar krijgt hij kramp in zijn wielerdijen op de Muur van Geraardsbergen. In 2012 treft Cancellara het noodlot en breekt hij zijn sleutelbeen op meerdere plaatsen. Een jaar later is het tijd voor revanche en wint Cancellara voor de tweede maal Vlaanderens Mooiste. Aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen 2014 wordt Cancellara samen met Peter Sagan en Tom Boonen tot de favorieten voor de eindzege gerekend.
De Ronde van Vlaanderen staat bekend om haar steile heuvels en moordende kasseienstroken. Het parcours van de 98ste editie heeft een lengte van 259,1 kilometer. Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkele aanpassingen gedaan om het koersverloop een minder afwachtend karakter te geven. De start en finish vinden traditiegetrouw plaats in Brugge en Oudenaarde. In totaal staan er 14 hellingen op het programma. De finale begint met een tweede beklimming van de Oude Kwaremont en een eerste beklimming van de Paterberg. Daarna volgen de Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg met als afsluiting nogmaals de Oude Kwaremont en Paterberg. De aanvallers kunnen de koers daarom al volop openbreken vanaf de Koppenberg.

17 Nederlanders

In totaal staan er 248 wielrenners aan de start van de Ronde van Vlaanderen, onder wie 17 Nederlanders. Het publiek is in grote getale aanwezig. De eerste kopgroep bestaat uit 11 man, waaronder de Nederlandse neefjes Michel en Wesley Kreder. De renners in het peloton rijden nerveus over de smalle Vlaamse wegen. Deze nervositeit uit zich in een aaneenschakeling van valpartijen. Allereerst liggen Luke Durbridge en Johan Le Bon op de grond. Daarna schuift Sep Vanmarcke onderuit en gooit Luca Paolini uit frustratie zijn fiets aan de kant. Het volgende slachtoffer is Jürgen Roelandts, de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar. Even later ligt Stijn Devolder in de berm en blijft Jaroslav Popovitsj met zijn fiets aan de jas van een toeschouwer hangen. Johan Vansummeren maakt verreweg de meest ongelukkige botsing met een vrouwelijke omstander, die op een vluchtheuvel staat aan te moedigen.
De koers wacht op niemand. Net na de Koppenberg worden de vroege aanvallers ingerekend. Met nog 40 kilometer voor de boeg ontstaat er een kopgroep met Peter Sagan, Zdenek Stybar, Tom Boonen, Stijn Vandenbergh, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Björn Leukemans, Nikki Terpstra en John Degenkolb. Op 30 kilometer van de finish ontsnappen Van Avermaet en Vandenbergh. Richting de laatste beklimming van de Oude Kwaremont bouwt dit duo een voorsprong op van een halve minuut. Eenmaal aan de voet van deze klim vindt er een hergroepering plaats en laat Cancellara zien dat hij heer en meester is op de kasseien. Hij dicht het gat naar de koplopers en Sep Vanmarcke springt in zijn wiel mee. De achtervolgers Alexander Kristoff en Terpstra komen te kort. De laatste uitlooppoging is van Vandenbergh, maar die mislukt.

finish ronde van vlaanderen 2014
Finish Ronde van Vlaanderen 2014, foto: Sirotti.

Cancellara

Drie Belgen en één Zwitser strijden uiteindelijk om de dagwinst. Tegen alle verwachtingen in wint Cancellara de eindsprint. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk schaart hij zichzelf dankzij een derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen op gelijke hoogte met de Belgen Tom Boonen, Johan Museeuw, Eric Leman en Achiel Buysse en de Italiaan Fiorenzo Magni. Reken maar dat de Beer van Bern volgend wielerseizoen daarom extra gemotiveerd is om Vlaanderens Mooiste voor de vierde keer op zijn naam te schrijven.